- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Dr. Đenisa Latić: OFTALMOLOŠKI PREGLED – KADA i ZAŠTO?

Dr. Đenisa Latić: OFTALMOLOŠKI PREGLED – KADA i ZAŠTO?

Optika Latić nalazi se na adresi: Džemala Bijedića bb. Tel: 030/266-600

Dr. Đenisa Latić je specijalista oftalmologije i optometrije.

Poznata je i prepoznata kao doktorica koja poštuje Hipokratovu zakletvu i koja svoje zanimanje ne doživljava kao posao nego kao poziv.

Svoju empatiju svakodnevno reflektuje kroz odnos ka pacijentima i svakog liječi kao individuu, ne samo kao dijagnozu odnosno bolest.

Njena ljubav prema oftalmologiji  je bila dovoljan motiv da u toku specijalizacije uči od najboljih stručnjaka iz ove oblasti medicine te potom dobije priliku da stečeno znanje “vrati” svome gradu, tako da mi sada imamo jednog vrsnog oftalmologa.

Dr. Đenisa za web portal GornjiVakuf.com govori o tome kada i zašto uraditi oftalmološki pregled i još mnogo čemu, a svojim odgovorima vraća nadu u evoluciju zdravstva podređenog isključivo pacijentu, odnosno čovjeku.

Dr. Đenisa Latić: Gotovo 60% svjetske populacije treba korekciju vida. To je zaista mnogo ljudi, ali dobra vijest je da je 80% problema sa vidom moguće izbjeći i ispraviti.

Redovne oftalmološke preglede bi trebalo obavljati barem jednom godišnje, a u koliko bolujete od hroničnih bolesti (dijabetes, povišeni krvni tlak, poremećaj rada štitne žlijezde, reumatske bolesti, autoimune bolesti i sl.) ili u  vašoj porodici neko boluje od određenih očnih oboljenja (npr.  glaukom, strabizam, katarakta, određena urođena oboljenja ) onda i češće.

Pregled vida kod djece savjetuje se od 4. godine starosti, a ukoliko roditelji primijete bježanje oka, škiljenje, nespretnost i udaranje o predmete, približavanje  ekranu i slično, onda i ranije.

Najčešći očni simptomi koje ne biste trebali ignorisati: teže privikavanje s tame na svijetlost, peckanje, suzenje očiju, iscjedak iz očiju, zamagljenost slike, bolovi u oku, izostanak oštrine vida na daljinu ili blizinu, zamagljen vid, dvostruka slika, problemi sa čitanjem, gubitak perifernog vida, slabiji noćni vid, „mušice“ ispred oka, naprezanje očiju, žmirkanje, glavobolje, itd. Večina ljudi ide na pregled očiju tek kad osjete nešto od navedenog, a nažalost za liječenje nekih bolesti oka već tada može biti kasno.

Stoga, ne čekajte i več danas zakažite svoj pregled vida u optici LATIĆ.

Oči su ogledalo duše, ali i vaše brige o sebi, poručuje na kraju dr. Latić.

Exit mobile version