- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Epizoda podcasta387 snimljena u selima oko Gornjeg Vakufa: Povratak u prošlost...

[VIDEO] Epizoda podcasta387 snimljena u selima oko Gornjeg Vakufa: Povratak u prošlost i put ka opstanku sela

Spontano i bez ikakvih prethodnih dogovora, kamere su zabilježile jedinstvenu epizodu podcasta387 u selima oko Gornjeg Vakufa. Rijad Gvozden, zajedno sa svojim sagovornicima, oživio je jedan poseban trenutak iz prošlosti u pokušaju da osvijetli put ka opstanku sela.

Priča koja je poslužila kao inspiracija za ovu epizodu datira još iz vremena prije dvadeset godina, kada je čovjek iz sela Pridvorci obradovao djecu sladoledima. Taj gest jednostavnosti i dobrote postao je simbol života na selu, ali i podsjetnik na sve veće izazove s kojima se ruralna zajednica suočava.

U razgovoru su se dotakli tema života na selu, odnosa među ljudima, migracija mladih i starijih u gradove te postupnog nestanka sela iz kolektivne svijesti. Pitanje koje se postavlja jest: kako sela mogu opstati, i na koji način, sada kada je jasno da je napuštanje sela bila greška?

Poseban trenutak epizode bio je kada je Samel ef. Smajić ispuni Rijadovu želju da pred njim prouči ezan. Taj susret simbolizirao je spajanje tradicionalnog i modernog, prošlosti i sadašnjosti, te je bio podsjetnik na važnost očuvanja kulturnog identiteta.

U ovoj epizodi, gledaoci će imati priliku vidjeti kako je izgledao taj poseban trenutak, ali i čuti Rijadove utiske o učenju ezana pred Samel ef. Smajićem.

Ova epizoda podcasta387 ne samo da nas podsjeća na važnost ruralnih zajednica, već nas potiče na razmišljanje o načinima na koje možemo podržati opstanak sela i očuvati njihovu autentičnost u današnjem svijetu koji se brzo mijenja.

Exit mobile version