Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Gornji Vakuf-Uskoplje: Širok spektar mjera na rješavanju i ublažavanju poteškoća ljudima u...

Gornji Vakuf-Uskoplje: Širok spektar mjera na rješavanju i ublažavanju poteškoća ljudima u potrebi

Centar za socijalni rad općine Gornji Vakuf – Uskoplje obavlja i preduzima širok spektar konkretnih aktivnosti i mjera na rješavanju i ublažavanju različitih poteškoća i neugodnosti koje život donosi ljudima. U prošloj, 2023. godini, stalnu novčanu pomoć primalo je 99 korisnika u mjesečnom iznosu od 133,95 KM. Od toga je jedan korisnik ostvario dodatak za nesposobnog člana kućanstva od 10% uvećanja, u iznosu od 13,39 KM.

Finansiranje iz kantona

Ukupno je na ime stalne novčane pomoći isplaćeno 145.354,25 KM, što je povećanje za oko 0,6% u odnosu na 2022. godinu. Taj oblik socijalne zaštite u cijelosti se finansira iz kantonalnog budžeta. Uz novčanu potporu, korisnici stalne novčane pomoći ostvarili su i pravo na subvenciju za električnu energiju. Jednokratnu novčanu pomoć dobile su 43 osobe. Isplaćeno im je ukupno 12.150 KM putem sredstava resornog kantonalnog ministarstva i sredstava Centra, gdje je Centar izdvojio 1100 KM. Pravo na zdravstvenu zaštitu putem Centra ostvarilo je 176 osoba. Po tom pravu izvršene su finansijske obaveze u iznosu od 20.789,18 KM.

– Tokom godine u općini Gornji Vakuf – Uskoplje povećava se broj korisnika prava iz socijalne zaštite, povećavaju se socijalne kategorije u svim područjima. Svaki socijalni izazov je izazov posebne specifične težine, tako da je teško reći koji su najveći izazovi. Ako izričito pričamo o socijalnoj zaštiti glede materijalnih davanja, najugroženiji su korisnici stalne novčane pomoći. Dovoljno je reći da osobe na stalnoj novčanoj pomoći nemaju mogućnost primati druge naknade. Kad je riječ o jednokratnoj novčanoj pomoći, većinom je riječ o radno sposobnim osobama koje vlastitim radom ne mogu osigurati osnovnu egzistenciju. Razlozi traženja ovog oblika zaštite uglavnom su egzistencijalne prirode i potrebe liječenja, što upućuje na činjenicu da je u sistemu, uz visoku stopu nezaposlenosti, niske plaće u privrednom sektoru, loše riješeno pitanje njihove zdravstvene zaštite. Sveobuhvatna slika naše općine ne razlikuje se od drugih lokalnih zajednica s istim ili sličnim brojem stanovnika – kaže Magdalena Šekerija, direktorica Centra za socijalni rad Gornji Vakuf – Uskoplje.

Oblici socijalne zaštite

Pravo na zdravstvenu zaštitu u prošloj godini ostvarilo je 176 osoba, a finansijske obaveze po tom pravu iznosile su 20.789 KM. Jedan od oblika zaštite ugroženih ljudi je i smještaj u ustanove socijalne zaštite. – Iako je ovo najskuplji oblik socijalne zaštite, evidentno je da je i najtraženiji. Vrlo često smo u situaciji da čekamo na smještaj jer su smještajni kapaciteti kod ustanova popunjeni. Tokom 2023. godine bilo je smješteno 29 osoba – stoji u koncizno i pregledno napisanom godišnjem izvještaju o radu općinskog Centra za socijalni rad, koji je na svojoj posljednjoj sjednici usvojilo Općinsko vijeće Gornji Vakuf – Uskoplje. Cijena smještaja i uzdržavanja u toku 2023. godine iznosila je mjesečno po jednom korisniku od 950 do 1300 KM. Sve novčane obaveze prema socijalnim ustanovama za proteklu godinu na vrijeme su izmirene u iznosu od 218.425,64 KM. Najviše korisnika – osam, smješteno je u Zavod “Bakovići” Fojnica, potom pet u JU Dječji dom “Mostar”, po tri u Domu “Sveti Josip” Vitez i Revitalisu Bugojno, po dva u Zavodu “Drin” Fojnica, “Liniji života” Donji Vakuf i Maloj školi “Vareš”, te po jedan u pet ustanova: Mjedenica – Sarajevo, Zavod – Pazarić, Naš dom – Travnik, Starimo zajedno – Novi Travnik i Ustanova Sumero.

Socijalni radnici Centra za socijalni rad Gornji Vakuf – Uskoplje pružali su i usluge socijalnog i drugog stručnog rada. To je savjetodavni rad na rješavanju poremećenih porodičnih i bračnih odnosa, problema s odgojno zanemarenom i zapuštenom djecom, problema nasilja u porodici, kao i drugih problema pojedinaca i porodica. Tokom 2023. godine Centar je pružio 1586 takvih usluga.

Exit mobile version