- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Osnovna škola “Uskoplje” u Gornjem Vakufu – Uskoplju

FOTO: Osnovna škola “Uskoplje” u Gornjem Vakufu – Uskoplju

Foto: Ilijaz Skeho i Aid Gafić

Ekipa web portala gornjivakuf-x.com kao što je i najavila u prvoj reportaži kada smo posjetili Osnovnu školu Gornji Vakuf, nastavila je sa posjetama osnovnim školama na području naše općine. Druga od četiri osnovne škole koje egzistiraju na području općine Gornji Vakuf koju smo posjetili je Osnovna škola „Uskoplje“.

Osnovna škola „Uskoplje“ je formirana 12. 05. 1993. godine. Nastava se počela izvoditi 05.09.1994. godine. Ovu školu pohađa 857 učenika podijeljenih u 38 odjeljenja. Od 38 odjeljenja, njih 33 su redovna, dok 5 odjeljenja čine po dva razreda u kombinaciji prvi i treći razred, te drugi i četvrti. Nastava u ovoj osnovnoj školi se odvija u dvije smjene.

Osnovnoj školi „Uskoplje“ pripadaju tri područne škole koje se nalaze na području općine Gornji Vakuf, a to su škola u Dobrošinu, Trnovači, Ždrimcima i na Pidrišu. Područna škola Dobrošin broji 32 učenika, Trnovača 150 učenika, Ždrimci 35 učenika i Pidriš 8 učenika. Osnovna škola „Uskoplje“ ima 61 zaposlenih od kojih je 47 nastavnika. U sklopu škole pored redovne nastave izvodi se i dodatna nastava, slobodne aktivnosti i sl.

U školskoj 2009/2010 u ovu osnovnu školu upisala se i prva generacija devetogodišnje škole. Ove školske godine upisana je i druga generacija i ona se uspješno odvija bez ikakvih smetnji.

Posljednjih godina primjetan je pad broja učenika koji upisuju osnovnu školu. Kako nam je rekao direktor ove osnovne škole broj učenika koji se upisuju svake godine u prosjeku oko 20 učenika manji.

Ovom prilikom se zahvaljujemo direktoru Osnovne škole „Uskoplje“ gospodinu Iliji Matišiću koji nas je primio i podijelio sa nama informacije o ovoj školi.

Exit mobile version