- Reklame -

FOTO/VIDEO: Borova Ravan

Foto: Ilijaz Skeho

Portal GornjiVakuf-X.com će u narednom periodu nastojati posjetiti sva naseljena mjesta na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje, te na taj način napraviti foto/video reportažu o svakom. Ovaj projekat je podržan od strane Omladinske banke Gornji Vakuf-Uskoplje uz finansijsku podršku Fondacije Mozaik, USAID-a i općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

S obzirom da je dr. A. Handžić koji je dugo vremena proučavao formiranje bosanskih naselja služeći se katastarskim defterima smatrao da je Privor jedno od najnaseljenijih mjesta na području Bosne u 16. stoljeću, mi smo se odlučili da reportaže otpočnemo sa Borovom Ravni, naseljenim mjestom iz Privora.

Borova Ravan je naseljeno mjesto u sastavu MZ Privor, općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Nalazi se na jugoistočnom dijelu općine između mjesta Cvrće, Pridvorci i Zastinje koja su također u sastavu MZ Privor. Udaljenost ovog mjesta od grada je oko 16 km.

Interesantno je da je prema defteru iz 1574. godine, Borova Ravan imala 8 muslimanskih domaćinstava i 6 mudžerreda (neoženjenih). Mahala je imala jedan mlin na vodi Borova. Danas Borova Ravan ima 129. stanovnika, inače 100 % muslimansko. Stanovništvo se pretežno bavi zemljoradnjom i branjem šumskog bilja.

Na Borovoj Ravni se nalazi područna škola Osnovne škole Voljevac u koju idu djeca sa Borove Ravni i obližnjih mjesta Cvrće i Pridvorci. Do 1963. godine djeca iz navedenih sela su išla u školu u privatnu kuću u mjesto Cvrće. 1963. godine djeca su nastavu počeli pohađati u novoj školskoj zgradi napravljenoj na Borovoj Ravni. Ista zgrada je služila mještanima ova tri mjesta do 2004. godine kada je izvršena rekonstrukcija i izgradnja nove školske zgrade, novog igrališta za mali nogomet, košarku i tribine za gledaoce.

Borova Ravan ima i svoj mesdžid-mekteb koji je izgrađen 1980. godine. U sklopu mekteba postoji prostorija za klanjanje sa mihrabom, učionica-mahfile i abdesthana. Takođe, uz mekteb se nalazi i gusulhana. U blizini mekteba se nalazi drvo BOR star nekoliko stotina godina.

{s}dozivigv/dgborovaravan{/s}

Exit mobile version