- Reklame -
Naslovnica Doživi Gornji Vakuf Prirodne ljepote Gornjeg Vakufa FOTO: Pohod ‘Upoznajmo planinu Vranicu 2011’

FOTO: Pohod ‘Upoznajmo planinu Vranicu 2011’

Foto: Aid Gafić

Tradicionalni pohod upoznavanja planine Vranice, u organizaciji Planinarskog društva „Goran“ Gornji Vakuf održan je proteklog vikenda.

Ogromna kiša u četvrtak, a posebno u petak odbila je mnoge ljubitelje prirode da se u subotu ujutro priključe pohodu. Ovogodišnja maršruta pohoda kretala se na relaciji Ponir (Miuići) – Mijetenica – Zlatno Guvno – Planinarski dom „Rosinj“, a na čelu je bio Rahman Jareb, dugogodišnji planinar koji Vranicu poznaje kao svoj džep. Učesnici pohoda su prešli 13,50 km, za što su u planinarskom domu „Rosinj“ nagrađeni čajem i grahom.

Inače, planina Vranica se nalazi se na razvođu između rijeka Vrbasa i Bosne. Najviši vrh zove se Nadkrstac i ima nadmorsku visinu 2112 m. Ova planina je prepuna endemičnih biljaka, što predstavlja naučni izazov za mnoge istraživače prirode.

Kako je za web portal gornjivakuf-x.com izjavio Ekrem Polić iz Planinarskog društva „Goran“, ovogodišnjem pohodu se priključilo nekih 20 -30 ljubitelja prirode, a nije bilo većih poteškoća u savlađivanju planirane maršrute.

Većina učesnika pohoda je noć sa subote na nedjelju provela u planinarskom domu „Rosinj“, te su se u nedjelju u podnevnim satima spustili do Gornjeg Vakufa.

{joomplucat:258 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Exit mobile version