- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Od biblioteke do barbarstva: Kuda nas vodi zanemarivanje obrazovanja?

Od biblioteke do barbarstva: Kuda nas vodi zanemarivanje obrazovanja?

Gostovanje Feđe Gudića u MSŠ "Gornji Vakuf" u povodu Svjetskog dana knjige, 24.04.2023. godine

U multimedijalnoj učionici  srednje škole Gornji Vakuf, gdje sam prije dvije godina gostovao kao predavač na temu  pisane riječi, na jednom od zidova velikim slovima piše “OBRAZOVANJE GRADI BUDUĆNOST”. Zapamtio sam tu rečenicu. Gotovo da u ove tri riječi ima nešto proročanski iskreno, a ujedno i zastrašujuće. Jer ako nema obrazovanja nema ni budućnosti. Jednostavna poruka. E sad, koliko smo mi kao društvo u stanju razumjeti tu poruku, to se najbolje vidi kroz odnos države prema obrazovanju zadnjih skoro trideset godina.

Piše: Feđa Gudić

A za šta ćemo sa onda boriti” rekao je Winston Churchill  svom ministru odbrane kada mu je ovaj tražio da poveća vojni budžet na račun budžeta za kulturu i obrazovanje. Možda Sir Winston i nije rekao baš ovako, ali skontali ste poentu. Budžet za obrazovanje Ujedinjenog Kraljevstva usred drugog svjetskog rata, ostao je isti. To je poenta. To je glavna poruka. To je ono što je vrijedno borbe.

Vidite, dijete  koje čita postaje čovjek koji razmišlja. E sad, pitanje, kome danas odgovara čovjek koji misli?

….

Riječ biblioteka vodi porijeklo od grčke riječi biblion-knjiga, i theke- kovčeg, ormar, što bi u slobodnom prijevodu značilo skladište knjiga. Riječ biblion, knjiga, nastala je izvorno na osnovu imena grada Biblos iz kojeg su stari Grci nabavljali listove papirusa, po kojem su pisali i onda ih savijali u knjige-biblose.

Danas je Svjetski dan knjige. Prvi Svjetski dan knjige obilježen je 23.aprila 1995.godine, i na taj dan se i dalje obilježava.

“Na ulazu u Univerzitet Stellenbosch u Južnoj Africi piše:

“Za uništavanje nekog naroda nisu potrebne atomske bombe i dalekometne rakete. Potrebno je samo smanjene kvalitete obrazovanja, dozvola prepisivanja i varanja na ispitima. Pacijenti umiru od takvih doktora. Zgrade se ruše od takvih inžinjera. Pravda nestaje pored takvih advokata i sudaca. KRAH OBRAZOVANJA JE KRAH JEDNOG NARODA “.

„Da uništite kulturu, ne morate spaliti knjige. Dovoljno je da ih ljudi prestanu čitati.” – Ray Bradbury

P. S.

Ponekad, umjesto telefona uzmite neku knjigu pa joj pružite šansu. Nikad se ne zna. Možda vam se i svidi. Sretan vam Svjetski dan knjige.

Exit mobile version