- Reklame -

FOTO/VIDEO: Pajić Polje i Ričica

Foto: Ilijaz Skeho i Aid Gafić

Web portal gornjivakuf-x.com ovog četvrtka vam donosi kratku foto/video reportažu iz mjesta Pajić Polje i Ričica.

Pajić polje je naseljeno mjesto u sastavu općine Gornji Vakuf-Uskoplje i nalazi se na putu iz Gornjeg Vakufa prema Bugojnu između naseljenih mjesta Duratbegović dolac i Dražev dolac. Udaljenost Pajić Polja od grada je oko osam kilometara. U njemu živi oko 486 stanovnika, od tog broja njih 312 su katolici, a 174 su muslimani.

Na Pajić Polju se nalazi i Osnovna škola “Pajić Polje” koja je osnovana negdje poslije Drugog svjetskog rata. Ne postoje tačni podaci u školi o osnivanju. Nastava se prvo počela izvoditi u privatnoj kući da bi se kasnije napravila zgrada osnovne škole. Ovu školu pohađa 343 učenika podijeljenih u 17 odjeljenja. Od 17 odjeljenja, njih 13 su redovna, dok 4 odjeljenja čine po dva razreda u kombinaciji prvi i treći razred, te drugi i četvrti. Osnovnoj školi “Pajić Polje” pripadaju dvije područne škole koje se nalaze na području općine Gornji Vakuf, a to su škola u Grnici i u Bojskoj.

Na Pajić Polju se nalazi i mljekara Agrocentar koja proizvodi veoma kvalitetne mliječne proizvode i distribuira ih po cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ričica je naseljeno mjesto u sastavu općine Gornji Vakuf-Uskoplje i veže se odmah na Pajić Polje. Ričica se sastoji od Donje i Gornje Ričice. Prije rata je bila veoma gusto naseljena. Današnja Gornja Ričica nije naseljena. Vremenom su se ljudi selili i danas je ona nenaseljena. Ono što možemo spomenuti za Gornju Ričicu je da se tu nalazi jedno veoma staro groblje.

U Donjoj Ričici danas živi 172 stanovnika 100% katolika. Danas je to veoma urbano mjesto sa asfaltom i rasvjetom.

{s}dozivigv/dgricica{/s}

Exit mobile version