- Reklame -
Naslovnica Gornji Vakuf-Uskoplje Crna hronika Gornji Vakuf: Provaljeno u porodičnu kuću Akifa Agića

Gornji Vakuf: Provaljeno u porodičnu kuću Akifa Agića

Gornji Vakuf (Foto: Arhiv/gornjivakuf-x.com)

Akif Agić, građevinski inspektor u SBK, koji je svojevremeno ukazao na bespravnu izgradnju minihidrocentrala te koruptivnu mrežu u kojoj su i visoki vladini i državni službenici, inspektori, berzovni mešetari i profesionalni političari, stalna je meta različitih pritisaka i prijetnji, ali s njima se, kako sam kaže, eto nekako i nosi. Međutim, preksinoć je iz njegove kuće u Gornjem Vakufu nestao kompjuter na kojem je, prema njegovim riječima, pohranjena sva dokumentacija i dokazi tih krivičnih djela.

“Jutros kada sam krenuo na posao u Travnik, vidio sam da su ulazna vrata porodične kuće otvorena. Otišao sam u galeriju, u kojoj ima vrijednih umjetničkih slika i različite opreme, i sve je bilo tu, osim kompjutera”, kaže Agić.

Naš sagovornik, koji je o svemu, kako ističe, obavijestio policiju, priča da su njegova djeca, s obzirom na to da poste, bila budna do četiri.

“Ustao sam oko pola sedam. Znači, bilo je malo vremena, a kuća je velika i komplikovana i ko ne zna objekt, teško se može snaći. Međutim, ovo je profesionalno odrađeno. Kućište je uredno iskopčano i ukradeno, dok ništa drugo nije odneseno”, ističe Agić i dodaje da su netaknuti ostali i fotoaparati koji su bili odmah pored kompjutera te zaključuje da bi neki “manji” lopov uzeo bar još nešto, neku sliku ili aparat. Ali, nije…

“Ovo ima veze i sa policijom i državnim službama i tužilaštvom, ali i sa ovom elektrogrupom na koju sam ukazao”, tvrdi Agić, te podsjeća da je pokrenuo i unutrašnju kontrolu protiv policije te FMUP-u predao prijave vezane za izgradnju MHE.

Veliki su to kriminal i korupcija, ističe Agić i podsjeća kako se radi o preko 15 miliona investicija, te da je pokrenuo unutrašnju kontrolu protiv policije zbog zloupotrebe položaja, a prijave predao federalnoj policiji, koju je, kako je naglašava, obavijestio i o krađi kompjutera.

Inače, osim dokaza i skeniranih materijala vezanih za krivična djela koja je prijavio, na kompjuteru je bio i dio priloga ovog nekadašnjeg ratnog izvještača.

Exit mobile version