- Reklame -

FOTO/VIDEO: Hrasnica

Foto: Ilijaz Skeho i Aid Gafić

Ekipa web portala gornjivakuf-x.com prolazeći kroz naseljena mjesta Gornjeg Vakufa, odvodi vas u mjesto udaljeno sedam kilometara od grada, mjesto Hrasnicu.

Hrasnica je naseljeno mjesto u sastavu općine Gornji Vakuf-Uskoplje, koje se nalazi na putu iz Gornjeg Vakufa prema Bugojnu, tačnije između naseljenih mjesta Vilić Polja i Pajić Polja.

Hrasnica broji oko 120 domaćinstava, negdje oko 457 stanovnika, dok od tog broja njih 330 su muslimani, a 127 katolici. Sastoji se iz dva dijela i to Gornja Hrasnica i Donja Hrasnica koja je ujedno noviji dio Hrasnice.

Stanovništvo Hrasnice se bavi pretežno poljoprivredom. Za vrijeme rata, ovo mjesto, kao i sve ostalo je bilo u potpunosti porušeno. Ali nakon završetka rata, intenzivno je počelo naseljavanje. U gornjem dijelu Hrasnice, bio je izgrađen mekteb koji je za vrijeme rata bio porušen, ali kasnije i obnovljen. U donjem dijelu Hrasnice poslije rata je počela gradnja džamije, koja bi uskoro trebala biti i završena. Prošle godine je podignuta i spomen česma za šehide ovog prelijepog naselja, a svečani otvor je bio upriličen u septembru iste godine.

Prije dvije godine ovo gornjovakufsko naselje pogodile su velike poplave koje su nanijele velike štete, a najveća šteta za sve mještane je most koji je Vrbas odnio kao i put koji ide prema mostu.

{s}dozivigv/dghrasnica{/s}

Exit mobile version