- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Uspješan ulov gornjovakufskih lovaca

FOTO: Uspješan ulov gornjovakufskih lovaca

Foto: Aid Gafić

U toku je vrlo uspješna lovačka sezona za članove Lovačkog društva „Rog“ Gornji Vakuf-Uskoplje. Članovi ovog društva već 33 godine love divljač na planinama Vranici i Raduši. Od osam sekcija koliko ih ima u sklopu LD „Rog“, posebno se izdvaja sekcija „Voljice“.

Članovi sekcije „Voljice“ su ovoj lovnoj sezoni ulovili već petog vepra. Ulov je ostvaren na planini Raduši, na lokalitetu Mladi Gajevi i Lihe, gdje ovi lovci inače love.

Divljeg vepra, teškog gotovo 150 kg, ustrijelio je Hajrudin Halilović, koji se lovom bavi već dvadesetsedam godina. Za Hajrudina je ovo tek jedan od ulova, a sa sjetom se prisjeća ulovljenog vepra prije osam godina. Kako kaže, bio je to vepar težak gotovo 260 kg, a deset kolega mu je pomoglo da ga natovari i preveze do gornjovakufske čaršije.

Lovci LD „Rog“, sekcija „Voljice“, svaki ulov smatraju zajedničkim plijenom, za njih nije bitno ko je ispalio ubitačni hitac, oni će i ovog vepra kao i one ranije zajedno proslaviti.

Pored što su odlični lovci „Voljičani“ razvijaju i dobre međuljudske odnose sa drugim lovačkim društvima. Krajem ove sedmice će se pobratimiti sa lovačkim društvom iz Novog Sada. Do saradnje sa Vojvođanima došlo je zahvaljujući Pipić Seadu, članu LD „Rog“, porijeklom iz Šipova, stalno nastanjenim u Bugojnu. Novosadski lovci će na Raduši po prvi put imati priliku da love krupnu divljač i to u surovim zimskim uslovima, kakvi vladaju na ovoj planini. Sa druge strane, lovci LD „Rog“ će na jesen da idu u Vojvodinu i love sitnu divljač.

Do kraja lovne sezone, preostalo je još 52 dana, a mi očekujemo da će lovci „Voljica“ i ostalih sekcija LD „Rog“, imati još dosta dobrih ulova i još boljih lovačkih druženja.

Exit mobile version