- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Kasum – dernek u Gornjem Vakufu

FOTO: Kasum – dernek u Gornjem Vakufu

Foto: Ilijaz Skeho

Svakog osmog novembra u godini građani Gornjeg Vakufa obilježavaju Kasum, dernek kasne jeseni. Nekada se Kasum održavao u samom centru grada dok je u današnje vrijeme mjesto održavanja prostor redovne voćne pijace i buvljaka koja se održava srijedom. U narodu je ostala uzrečica: „Kasum dokasa, ljeto prokasa“.

Prije rata na Kasum, Gornji Vakuf je postajao centar Skopaljske doline, a posebno je bila izražena trgovina stokom, jer se spremala zimska „opaša“. Najviše se trgovalo kozama, koje su bile najjeftinije, pa je u narodu nastala još jedna uzrečica: „Kasum, koziji hasum/neprijatelj“.

Danas je Kasum u Gornjem Vakufu zaboravljeni dernek, stoka se nikako ne prodaje, a tek polovičan dio „pijačara“ dolazi u grad, da malobrojnim mušterijama proda svoje proizvode. Nažalost, u poslijeratnim godinama narod ima običaj da dolazi na pijacu srijedom, pa je Kasum ukoliko se ne podudara sa srijedom veoma malo posjećen. Upravo ovogodišnji Kasum se održao četvrtkom pa je stoga i broj prodavača ali i kupaca bio veoma mali iako je vrijeme bilo lijepo kao da je proljetni vašar.

{s}kasum81112{/s}

Exit mobile version