- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje BH PATRIOTSKI BLOK: Saopštenje za javnost

BH PATRIOTSKI BLOK: Saopštenje za javnost

BH PATRIOTSKI BLOK PREDLOŽIO ZAJEDNIČKOG NEZAVISNOG KANDIDATA, SDA SEBIČNO ODBILA !!!

Poštovani sugrađani dužni smo Vas informisati o održanom sastanku političkih predstavnika na kojem se razgovoralo o mogućnosti prijedloga zajedničkog nezavisnog kandidata za načelnika, na predstojećim lokalnim izborima, a koji je inicirao BH BLOK (SDP i NIP).

avnost podsjećamo, da smo mjesec dana ranije, uputili molbu Islamskoj zajednici Gornji Vakuf i uvaženom Glavnom imamu Hidajet ef. Polovini za organizaciju sastanka probosanski orijentisanih stranaka na temu “Nezavisni zajednički kandidat za načelnika općine Gornji Vakuf-Uskolje!”

Sastanak je održan 03. maja 2024. godine u prostorijama IEC NUR,a istom su prisustvovali predsjednici SDP-a Edin Gekić, NIP-a Kenan Crnica,  SDA Sedžad Milanović i glavni imam kao domaćin sastanka.

U ime BH PATRIOTSKOG BLOKA, gospodin Gekić u svom izlaganju govorio je o historijskom momentu ujedinjavanja probosanski orijetnisanih stranaka, te o ključnoj važnosti širenja Bloka zbog sveukupnog političkog stanja, a sve kako bi na izbore izašli sa jednim kandidatom za načelnika. Također naglasio je značaj vođenja razgovora političkih predstavnika, a sve kako bi svi imali mogućnost iznošenja stavova i mišljenja vezano za ovaj projekat.

Zajedničkim kandidatom poljuljali bi mobilizaciju glasača prema HDZ-ovom kandidatu koji kandidaturom za načelnika povlači i listu HDZ-a za OV, te time ostvare dobar rezultat.

Medžlis IZ Gornji Vakuf, rukovodstvo i imame gospodin Gekić je zamolio za neutralnost u izbornoj kampanji kako na hutbama tako i  obraćanjima u džematu, bez favorizovanja jedne stranke ili pojedinaca.

Gospodin Crnica smatra da se pruženom rukom BH PATRIOTSKOG BLOKA za zajedničkog kandidata skida etiketa izdajnika sa opozicionih stranaka koju nam najčešće kaći SDA.

Potreba jedinstva nije samo političko pitanje, posebno imajući u vidu egzodus i odlazak cijelih porodica što dovodi u pitanje funkcionalnost i održivost Općine u budućnosti.

Zbog navedenog javnost očekuje odgovornost i osviještenost političkih aktera i stvaranje takvog ambijenta za život koji bi ako ne stvorio preduslove za povratak, onda barem za zaustavljanje trenda odlaska – naglasio je predsjednik Crnica u svom izlaganju

Predsjednik SDA smatra da nije trebalo uključivati Islamsku zajednicu u ove političke procese, nego da se direkto razgovara bez posrednika.

Po njegovomo mišljenju prihvatljiva je jedino ideja da BH PATRIOTSKI BLOK podrži njihovog mladog kandidata za načelnika uz dogovor o kreiranju Programa rada svih političkih stranaka budućeg načelnika, raspodjeli općinskih pozicija, javnih preduzeća i svih važnih pozicija u općini, te zajedničkoj borbi kroz biračke odbore, sve krozu fer i korektnu kampanju bez napada na pojedince ili činjenje krivičnih djela u kampanji.

BH PATRIOTSKI BLOK (SDP i NIP) smatra da zbog ovakve isključivosti i stava predstavnika SDA Milanovića nismo u mogućnosti pronaći poveznicu za zajedničkog nezavisnog kandidata, s tim da ostavljamo prostor za buduće razgovore BH BLOKA i SDA, odnosno za zdrave projekte i prijedloge!

BH PATRIOTSKI BLOK neće pristati na političku trgovinu, ucjene i potkusurivanja, te ovim putem obavještavamo javnost da ćemo zbog svega naprijed navedenog predložiti svog, pobjedničkog kanidatata za načelnika.

OO SDP BiH Gornji Vakuf-Uskoplje
Edin Gekić

OO NiP Gornji Vakuf-Uskoplje
Kenan Crnica

Exit mobile version