- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Omladinska banka predstavila impresivne rezultate rada za 2013. godinu

FOTO: Omladinska banka predstavila impresivne rezultate rada za 2013. godinu

Foto: Ilijaz Skeho

Danas je u Centru za obrazovanje i kulturu Omladinska banka Gornji Vakuf-Uskoplje održala  ceremoniju promocije postignutih rezultata 10 projekata mladih podržanih u 2013. godini.

Omladinska banka Gornji Vakuf-Uskoplje u 2013. godini podržala je 10 projekata mladih, od kojih je svih 10 uspješno realizovano u periodu od juna do septembra mjeseca na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje. Ukupna vrijednost 10 realizovanih projekata iznosi 35.592 KM, od čega iz fonda Omladinske banke Gornji Vakuf-Uskoplje je obezbijeđeno 16.543 KM, a neformalne grupe mladih su obezbijedile ukupno 19.049 KM kroz mobilizaciju lokalnih resursa od 5 institucije, 4 organizacija, 13 preduzeća i 9 građana.

U realizaciji ovih projekata učestvovalo je ukupno 120 volontera koji su doprinijeli sa 2.598 volonterskih sati, a ukupan broj korisnika ovih projekata je oko 40.000.

Program Omladinske banke BiH ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

U 2013. godini, program Omladinske banke, Fondacija Mozaik razvijala je u partnerstvu sa 31 opštinom/općinom uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Promocijom rezultata Omladinska banka Konjic pridružuje se rezultatima porodice Omladinskih banaka u okviru kojih se realizovalo preko 300 projekata mladih, odobrenih od 31 Omladinske banke (Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Brod, Bugojno, Cazin, Doboj-Jug, Goražde, Gornji Vakuf-Uskoplje, Kladanj, Konjic, Kotor Varoš, Kozarska Dubica, Lopare, Modriča, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Novi Travnik, Odžak, Pelagićevo, Petrovo, Prozor-Rama, Srbac, Šekovići, Šipovo, Tešanj, Usora, Vukosavlje, Zavidovići, Zvornik, Žepče i Živinice) ukupne vrijednosti preko 1.000.000 KM. Sredstva za realizaciju projekata obezbijedili su Fondacija Mozaik iz sredstava donatora, partnerske opštine/općine i mladi u zajednicama kroz mobilizaciju lokalnih resursa.

Omladinskim bankama upravljaju odbori sastavljeni od deset članova, mladi od 15 do 30 godina, izabrani na javnom pozivu i edukovani da vode program malih grantova koji direktno podržavaju jačanje povjerenja i saradnju mladih, te njihove projekte većinom u ruralnim sredinama.

U periodu od 2008. do 2012. godine, mladi u 27 opština i općina su realizovali 675 projekata čija je ukupna vrijednost 2.541.398 KM. Sredstva za realizaciju projekata obezbijedili su Fondacija Mozaik iz sredstava donatora, partnerske opštine i općine, te lokalna zajednica kroz mobilizaciju lokalnih resursa. Svi projekti realizovani su zahvaljujući radu 9.447 volontera koji su uložili 159.898 volonterskih kako bi doprinijeli poboljšanju društvenog i ekonomskog života u svojim zajednicama. Čak 328.556 osoba imalo je koristi od realizacije ovih projekata.

{s}ob201113{/s}

Exit mobile version