- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Kćerka Hanefije Prijića: Zar će moj otac dva puta ležati u zatvoru?

Kćerka Hanefije Prijića: Zar će moj otac dva puta ležati u zatvoru?

Hanefija Prijić iz ratnih dana (Foto: Internet)

Hanefija Prijić više od mjesec nalazi se u pritvoru u Dortmundu i prijeti mu izručenje i suđenje u Italiji za zločin za koji je u BiH već izdržao izrečenu kaznu od 13 godina i četiri mjeseca. On je uhapšen na aerodromu u Dortmundu prilikom pasoške kontrole, jer je za njim bila raspisana međunarodna potjernica. Takva odluka je već donesena, ali se porodica i njegov advokat nadaju da do toga neće doći.

Osuđen u BiH

Uhapšeni Prijić bio je ratni komandant Trećeg bataljona 317. brigade Armije BiH, čiji su vojnici 29. maja 1993. godine, u jednoj šumi kod Gornjeg Vakufa, ubili humanitarce iz Italije – Fabija Morena, Serđa Lanu i novinara Guida Puletija. Strijeljanje su preživjeli Kristijan Penokio i Agostino Zanoti, koji su se bacili na zemlju. Za ovo ubistvo, 2001. godine na Sudu BiH kao komadant ove jedinice osuđen je Prijić zvani Paraga.

-Italijanske vlasti su bile prisutne na suđenju mom ocu. Nije mi jasno šta sada hoće. On je odležao čitavu kaznu. Sa izdržavanja kazne otpušten je 6. jula 2013. godine. Od tada pa do unazad skoro dva mjeseca nije izlazio iz BiH. Krajem oktobra je krenuo kod moje tetke, koja je imala udes, a koja živi u Njemačkoj. Uhapšen je na aerodromu u Dortmundu. Mislili smo da će to trajati par dana, da će ga pustiti kad im dostavimo papire da je odležao kaznu – objašnjava za Faktor Hanefijina kćerka Sanela Rizvanović.

Moždani udar

Međutim to se nije desilo. U međuvremenu Prijić je imao moždani udar, bio je dvije sedmice u bolnici. Nije u kontaktu sa porodicom u BiH. Hanefijina kćerka Sanela navodi da je prošle sedmice, u srijedu u Dortmundu održano ročište na kojem je donesena odluka da se izruči Italiji, na što je njihov advokat uručio žalbu. Ukoliko se u međuvremenu ne potpiše Evropska konvencija o međunarodnom važenju presuda, koju BiH još nije potpisala, izručenje bi se moglo realizovati.

-Zar može neko da dva puta služi kaznu? Voljela bih da malo požure s tim potpisivanjem ako je to uopće moguće. Ukoliko se ne potpiše on će biti izručen. Nadam se da se to neće desiti. Ovo nije prvi slučaj. Radilo se o Jovanu Divjaku, Ejubu Ganiću. Samo je moj otac ostao zaboravljen. Sigurna sam da će i žalbama doći kraj, ali ne znam da li će on to preživjeti -zaključuje Rizvanović.

Exit mobile version