- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Izložba u MSŠ ‘Gornji Vakuf’: MOnuMENTI – Promjenljivo lice sjećanja

Izložba u MSŠ ‘Gornji Vakuf’: MOnuMENTI – Promjenljivo lice sjećanja

Izložbu fotografija „MOnuMENTI – Promjenljivo lice sjećanja“ autora Marka Krojača, u organizaciji Forum Civilna mirovna služba (forumZFD), Mreže za izgradnju mira i Mješovite srednje škole Gornji Vakuf, posjetioci mogu pogledati od 24.04.2017. godine do 28.04.2017. godine u prostorijama škole. Zvanično predstavljanje izložbe biće 28.4.2017. u sklopu programa Mješovite srednje škole, a povodom dana škole. Program počinje u 11 časova sa priredbom učenika.

Izložba fotografija Marka Krojača „MOnuMENTI“ sadrži brojne fotografije spomenika na zapadnom Balkanu. Ti spomenici svjedoče o historijskim događajima u ovoj regiji u proteklih stotinu godina. One daju jasnu sliku kako su se koncepti identiteta u zemljama zapadnog Balkana razvijali od ranog 20. vijeka i sve do danas. Odnos prema postojećim spomenicima i uspostavljanje novih, odraz su regionalne kulture sjećanja i otkrivaju promjenljive koncepte identiteta.

Forum Ziviler Friedensdienst (forumZFD) je njemačka nevladina organizacija osnovana 1996. godine. Djeluje u različitim regijama i implementira projekte rješavanja konflikata. Na zapadnom Balkanu djeluje od 1999. godine. Trenutno ima urede u Sarajevu, Beogradu, Skoplju i Prištini gdje sarađuje sa lokalnim organizacijama koje imaju slične ili iste ciljeve – rješavanje konflikata u regiji na nenasilan način.

Izložba podržana i organizovana u saradnji sa: Mješovitom srednjom školom Gornji Vakuf, Mrežom za izgradnju Mira, Pax Christi, i Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ).

Exit mobile version