- Reklame -
Naslovnica Doživi Gornji Vakuf Prirodne ljepote Gornjeg Vakufa FOTO: Ždrimački vodopad, prirodni biser koji čeka svoje goste

FOTO: Ždrimački vodopad, prirodni biser koji čeka svoje goste

Mobile photo

Jedna od najljepših lokacija na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje je vodopad u naselju Ždrimci. Vodopad je poznat i pod nazivom Crndolski vodopad po potoku Crndol koji tu teče. Ovaj prirodni biser je od centra grada udaljen oko 7 km a do njega vodi solidan put. Naime, većina puta je asfaltirana, a ne asfaltirani dio puta je u pristojnom stanju, tako da većina vlasnika putničkih automobila sa svojim ljubimcem može doći do samog vodopada.

Ždrimački vodopad je visok 29 metara, uklesan između dvije stijene. Kada je u pitanju količina vode koja se sliva niz vodopad, ovo nije bio idealan trenutak za posjetu, s obzirom na jako sušno ljeto i jedan od najsušnijih oktobara u historiji, što je ostavilo traga na kompletnu hidrološku situaciju na našim područjima. Ipak, i bez velike količine vode, ovaj prirodni fenomen izgleda zapanjujuće i pravi je odmor za oči.

Proteklih godina lokalna nevladina udruženja i mladi su napravili lijep šadrvan i prostor za roštilj, te su i tik uz vodopad postavili praktična sjedala, a sve s ciljem da lokaciju učine što ugodnijom za posjetioce. Nažalost, svi ti napori, sva ta priroda i ugođaj, nisu dovoljni za veći broj posjetioca na Ždrimačkom vodopadu, gdje smo proveli par sati prekrasnog sunčanog dana a da usput nismo sreli niti jednog posjetioca.

Već smo spomenuli da je do vodopada moguće doći sa ličnim automobilom, ali je pravi ugođaj u potpunosti iskoristiti svu ljepotu prirode koja vodi do vodopada, te je za dolazak najbolje izabrati bicikl ili pješačenje.

{s}vodopad221017{/s}

Povezani članci:
FOTO/VIDEO: Ždrimački vodopad u Gornjem Vakufu 08.12.2010.
FOTO/VIDEO: Ždrimačka jezera i Žrimački vodopad 25.09.2015.

Exit mobile version