- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Putovanje kroz Gornji Vakuf: Sa Afanom Abazovićem kroz bogatstvo kulture i...

[VIDEO] Putovanje kroz Gornji Vakuf: Sa Afanom Abazovićem kroz bogatstvo kulture i prirode

U danas emitiranoj epizodi televizijske emisije “Gradovi i ljudi” koju uređuje Afan Abazović, gornjevakufljanin s adresom stanovanja u Zenici, otkrili smo čaroliju Gornjeg Vakufa. Afan, planinski i turistički vodič po zanimanju, vodio nas je kroz različite aspekte ovog predivnog grada, istražujući njegovu bogatu kulturnu baštinu i prirodne ljepote.

Emisija nas je prvo povela u fascinantnu priču o sahat kuli, simbolu vremena i tradicije u Gornjem Vakufu. Afan je s oduševljenjem dijelio zanimljivosti o historiji ove značajne građevine, koja se nadvija nad gradom kao svjedok vremena.

Nakon toga, istražili smo svijet stećaka, autentičnih nadgrobnih spomenika koji često izazivaju divljenje posjetitelja. Afan nas je vodio kroz lokalitete gdje se očuvani stećci pričaju priču o prošlim vremenima i tradicijama.

U drugom dijelu emisije, fokus je bio na sportskim uspjesima Gornjeg Vakufa, posebice u rukometu. Afan nam je u razgovoru sa Nedžadom Gudićem predstavio strastvene sportske zajednice koje pridonose živopisnom duhu grada, istaknuvši važnost rukometa u lokalnoj kulturi.

Spomenik na Makljenu, posvećen herojima koji su dali svoje živote za slobodu, bio je središnji dio našeg virtualnog putovanja. Afan je dijelio priče o hrabrim ljudima čije su žrtve oblikovale historiju Gornjeg Vakufa i Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.

Emisija nije završila bez ukusa lokalne gastronomije. Kvalitetan kupus iz Gornjeg Vakufa, poznat po svom izuzetnom okusu, bio je predstavljen kao jedan od simbola bogate poljoprivredne tradicije grada.

Ova epizoda je bila ne samo prilika da bolje upoznamo Gornji Vakuf, već i da cijenimo raznolikost i ljepotu koju ovo mjesto nudi. Afan Abazović je svojim vodičkim umijećem dodatno obogatio naše iskustvo, ističući ponosno nasljeđe svog rodnog grada.

Exit mobile version