Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje Zabrinjavajući slučajevi fizioloških poremećaja srneće divljači u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Zabrinjavajući slučajevi fizioloških poremećaja srneće divljači u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Na više lokaliteta u općini Gornji Vakuf-Uskoplje primijećeni su zabrinjavajući slučajevi fiziološke slabosti kod srneće divljači. Prema informacijama koje su dostupne, nekoliko jedinki srna pokazuje simptome poput mršavosti, proliva i dezorijentacije, a primijećeno je i da životinje ne bježe te su malaksale. Zabilježena su dva slučaja uginuća, što dodatno povećava zabrinutost među lokalnim stanovništvom i lovačkim udruženjima.

Slični slučajevi prijavljeni su i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, uključujući Hercegovačko-neretvanski kanton, Sarajevo i Goražde. Nakon analiza uginulih jedinki, utvrđeno je prisustvo visokih nivoa soli i joda, što sugerira da bi veliki unos soli – bilo putem kuhinjske soli ili soli za posipanje puteva – mogao biti uzrok ovih problema. Ipak, radi se o preliminarnim pretpostavkama, te su potrebne daljnje istrage i analize kako bi se potvrdila ova teza.

Lovačko udruženje iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja poziva sve lovce i mještane da prijave slične slučajeve ukoliko ih primijete na području svojih lovišta. Time bi se omogućilo sagledavanje cjelokupne situacije i poduzimanje odgovarajućih mjera kako bi se zaštitila divljač.

Također, apeluje se na lovce da smanje iznošenje kuhinjske soli i soli za posipanje puteva u lovišta, kako bi se prevenirali slični problemi u budućnosti. Daljnji razvoj situacije će se pomno pratiti, a planirano je i uzimanje uzoraka za laboratorijske analize kako bi se došlo do konkretnih zaključaka o uzrocima ovih pojava.

Lovačko udruženje će nastaviti informisati javnost o daljim koracima i rezultatima analiza.