18.5 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 23. Maja 2024.

Obrazovanje u Gornjem Vakufu

Obrazovanje u Gornjem Vakufu je podijeljeno prema nacinalnoj strukturi stanovništva. Tako u našoj općini obrazovni sistem se sprovodi po dva različita obrazovna sistema, i to po Bosanskom nastavnom planu i Hrvatskom nastavnom planu i programu.

U samom gradu egsistiraju dvije Osnovne i dvije Mješovite srednje škole. U Osnovnoj školi “Gornji Vakuf”, koja je izgrađena na području nekadašnjeg bazena i čiju je izgradnju finansirala vlada Malezije, odvija se nastava po bosanskom nastavnom planu, i po nacionalnoj strukturi školu pohađaju 100% Bošnjačka djeca.

U Osnovnoj školi “Uskoplje”, koja je prija nesretnog rata bila zajednićka škola i nosila naziv “Ivo Lola Ribar”, odvija se nastava po hrvatskom nastavnom planu i programu, a školu u 100% omjeru pohađaju djeca Hrvatske nacionalnosti. Škola je smještena u naselju Košute i zgrada je u lošem stanju, tako da bi bila neophodna njena rekonstrukcija.

Pored ove dvije osnovne škole po seoskim nasljeima egzistira još nekolicina škola, od kojih je većina samo četverogodišnja, dok u naseljima Voljevac i Pavić Polje, egsistiraju osmogodišnje osnovne škole.

Srednjoškolsko obrazovanje u Gornjem Vakufu se odvija u nekadašnjem Srednjoškolskom centru “Branko Nikulić”, koji još nikad u potpunosti nije obnovljen. U ovom objektu postoje dvije srednje škole, i to, Mješovita srednja škola “Gornji Vakuf” i Mješovita srednja škola “Uskoplje”. Nastava se u ove dvije škole odvija po nacionalnim nastavnim programima po receptu iz osnovnih škola.

Na prvom spratu ovog školskog centra, koji danas nema naziva, smještena je Mješovita srednja škola “Uskoplje”, u čijem sklopu su smještene Gimnazija, Ekonomska i nekolicina tehničkih škola. Neka odjeljena tehničkih škola dio nastave održavaju nastavu u naselju Trnovača, zbog nedostatka prostora u srednjoškolskom centru.

Na drugom spratu je smještena Mješovita srednja škola “Gornji Vakuf” u čijem sklopu postoje Gimnazija, Srednja Ekonomska i nekolicina tehničkih škola. Broj učenika se u gimnaziji i ekonomskoj školi iz godine u godinu smanjuje, tako da se opravdano strahuje od gašenja ovih škola. Iz generacije u generaciju sve više gornjovakufskih svršenih osnovaca, srednju školu upisuje u Bugojnu ili čak nekom udaljenijem gradu.

Osnovna škola Gornji Vakuf.
Osnovna škola Uskoplje.
Osnovna škola Pajić Polje.
Osnovna škola Voljevac.
Mješovita srednja škola Gornji Vakuf. 

{s}obrazovanje{/s}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti