- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Tradicionalni pohod na Crni Vrh

FOTO: Tradicionalni pohod na Crni Vrh

Foto: Ilijaz Skeho

Tradicionalni pohod na Crni Vrh u sjećanje na prvog komandanta Bedrudina Milanovića i sve branioce Privora iz odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992 – 1995, obavljen je i ove godine uz prisustvo velikog broja mještana Privora, ali i cijele općine Gornji Vakuf. Pohod se organizuje u sklopu manifestacije Dani otpora-Dani slobode Privor 1992-2012. godina.

Pohod je počeo ispred spomen česme u naselju Voljevac i uz manje pauze, kolona se bez većih problema kretala do svog odredišta, Crnog Vrha, gdje se nalazi spomen ploča posvećena rahmetli Milanović Bedrudinu. Na Crni vrh pohodovalo je 143 učesnika.

Na jednoj od linija odbrane na Crnom vrhu učesnicima pohoda se obratio Mirsad Dizdar ispred Jajačke 305. SBBr koja je djelovala jedan period na području općine Gornji Vakuf. On je u svom govoru podsjetio na gostoprimstvo i ljubaznost mještana Privora koji su ih dočekali kada su izgubili svoj grad Jajce. Također je prisjećajući se ratnih dana naglasio da je odbranom Privora i Gornjeg Vakufa odbranjena cijela Bosna i Hercegovina. Tom odbranom spriječena je podjela BiH.

Na Crnom Vrhu, prisutne je poselamio Ibrahim ef. Glamočak, imam džemata Boljkovac kao i glavni imam MIZ Gornji Vakuf Enes ef. Omerović. Također o rahmetli Bedrudinu Milanoviću govorio je Zijad Mašetić.

Učesnici pohoda su na predivnoj planini Crni Vrh ručali i klanjali Podne namaz.

Na kraju pohoda uručene su nagrade najstarijem i najmlađem učesniku. Najstariji učesnik je Jusuf Kičin, a najmlađi Ajdin Šijak. Također su uručene zahvalnice i udruženjima koji su pohodovali ovu planinu.

{joomplucat:492 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Exit mobile version