- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO/VIDEO: Prirorodno, kulturno i historijsko naslijeđe Gornjeg Vakufa

FOTO/VIDEO: Prirorodno, kulturno i historijsko naslijeđe Gornjeg Vakufa

U posljednje vrijeme obzirom da se granice država zatvaraju, lokalni turizam polahko dobija na značaju.  Naša Općina kao srednje velika po površini krije brojno prirodno, kulturno i historijsko blago. Nažalost, navedeno nije u dovoljnoj mjeri popularizovano i iskorišteno kako zbog nepostojanja infrastrukture, zakonskog okvira, turističke zajednice ili agencije tako i zbog slabe promocije.

Doduše objavljeni su brojni foto i videoprilozi od strane entuzijasta upravo na portalu gornjivakuf.com, ali rijetko ili gotovo nikako od zvaničnih instituticija, udruženja i agencija. Objavljeni su i naučno-istraživački radovi koji su se bavili Ždrimačkim jezerima i Ždrimačkim vodopadom (link: https://www.academia.edu/35524586/%C5%BDdrima%C4%8Dka_jezera_i_%C5%BDdrima%C4%8Dki_slap_-_Biseri_u_okolnom_pjeza%C5%BEu) i općenito Jezerima na području naše općine (link: https://www.academia.edu/39997313/Jezera_na_podru%C4%8Dju_op%C4%87ine_Gornji_Vakuf-Uskoplje). Pored ovih uskoro će biti objavljena i dva rada koja su istražila slapove na području naše Općine, te ugroženost Raduškog i Voljevačkog jezera.

Nepostojne infrastrukture (pristupnih puteva, objekata, informativnih tabli i sl.), neadekvatno održavanje (smeće, zapuštenost, obrastanje i sl.), neprepoznavanje vrijednosti prirodnog, kulturnog i historijskog naslijeđa od nadležnih institucija za posljedicu ima relativnu slabu posjećenost i neiskorištenost.

Između ostalog na području Gornjeg Vakufa imamo:

9 markantinih jezera od kojih su 3 geomorfološki spomenici prirode;
5 markantnih slapova od kojih je 1 geomorfološki spomenik prirode;;
brojne pećine, potoci, izvori, vidikovci i izletišta;
planine Vranica i Raduša;
34 nekropole sa ukupno 591 stećakom;
ostaci rudnih nalazišta (Crvene zemlje, Zlatno guvno i sl.);
Sahat kula kao Nacionalni spomenik BiH;
Gafića kula, spomenik kulture od 1970.
– mezaristani iz Osmanskog perioda;
Partizansko groblje;

Za web portal GornjiVakuf.com priredio Muamer Čehić, magistar šumarstva.

Exit mobile version