- Reklame -
Naslovnica Vijesti Gornji Vakuf-Uskoplje FOTO: Zajedničke aktivnosti učenika MSŠ ‘Gornji Vakuf’ i SŠ ‘Uskoplje’

FOTO: Zajedničke aktivnosti učenika MSŠ ‘Gornji Vakuf’ i SŠ ‘Uskoplje’

Jučer je u prostorijama Mješovite srednje škole “Gornji Vakuf” održana radionica na temu „Ljudska prava“ u cilju obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Učesnici radionice su bili učenici Srednje škole „Uskoplje“ i učenici Mješovite srednje škole „Gornji Vakuf“.

Cilj radionice je bio da se kroz razgovor i razne aktivnosti sa učenicima ponove ljudska prava i da shvatimo da ona vrijede podjednako za svako ljudsko biće bez obzira na međusobne razlike.

Voditelji radionice su bili profesori i koordinatori Vijeća učenika obje škole.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je 1948. Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Opću deklaracija o ljudskim pravima. Deklaracijom je prvi puta u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”. Bilo je to jedno od prvih velikih postignuća tek osnovanog UN-a. Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra svake godine širom svijeta.

U sklopu projekta koji je finansiran od strane PRO – Budućnosti učenici Mješovite srednje škole „Gornji Vakuf“ i Srednje škole „Uskoplje“, zajedno sa volonterima Crvenog križa Gornji Vakuf-Uskoplje, su podjelom paketa porodicama u potrebi, obilježili Dan volontera, 5. decembar.

Exit mobile version