4.3 C
Gornji Vakuf
Subota, 27. Aprila 2024.

DRONE VIDEO: Bojska, idilično naselje na visokoj nadmorskoj visini

Selo Bojska, smješteno na više od 900 metara nadmorske visine, predstavlja prekrasan dio općine Gornji Vakuf-Uskoplje. Ovo malo naselje ima svoju jedinstvenu priču, koja je oblikovala njegovu sudbinu kroz vjekove.

Jedna od važnih institucija u selu Bojska je područna škola koja je dio Osnovne škole “Pajić Polje”. Ova škola igra ključnu ulogu u obrazovanju djece koja žive u okolnim ruralnim područjima, pružajući im pristup kvalitetnom obrazovanju bez potrebe za dugim putovanjima do većih naselja.

Također, ne smijemo zaboraviti spomenuti značajnu mjesnu džamiju koja predstavlja duhovni i kulturni centar lokalnog stanovništva. Džamija je srce zajednice, gdje se ljudi okupljaju radi molitvi, druženja i očuvanja svojih vjerskih i kulturnih tradicija. Njena prisutnost obogaćuje život sela Bojska i igra ključnu ulogu u očuvanju kulturnog identiteta.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u selu Bojska je živjelo 522 osobe. Svi stanovnici sela bili su po nacionalnosti Bošnjaci, a po vjeroispovijesti muslimani. No, kao što se često događa u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine, migracije su promijenile demografsku sliku sela tokom proteklih godina.

Migracije su postale stvarnost ne samo za Bosance i Hercegovce, već i za mnoge ljude diljem svijeta. Neki su se odlučili za migraciju u Njemačku i druge zemlje Europske unije u potrazi za boljim ekonomskim prilikama, dok su drugi odabrali Gornji Vakuf-Uskoplje ili Bugojno kao svoje nove domove.

Unatoč promjenama u broju stanovnika, Bojska ostaje važno naselje u općini Gornji Vakuf-Uskoplje. Njegova prirodna ljepota, okružena planinama i šumama, čini ga privlačnim mjestom za one koji cijene miran i ruralni način života. Selo i dalje zadržava svoju kulturnu baštinu i tradiciju, čineći ga važnim dijelom bogatog mozaika Bosne i Hercegovine.

Selo Bojska je svjedok prošlih vremena i svog vlastitog razvoja. Bez obzira na promjene koje su se dogodile tokom godina, ovo selo ostaje mjesto koje ima svoju jedinstvenu priču i vrijednost za svoje stanovnike, a mjesna džamija igra ključnu ulogu u očuvanju duhovnog i kulturnog identiteta zajednice.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti