14.8 C
Gornji Vakuf
Subota, 27. Aprila 2024.

DRONE VIDEO: Naselja Crkvice/Pidre i Svilići/Filani

U današnjem članku, istražujemo čaroliju naselja Pidre/Crkvice i Filani/Svilići, smještenih u predivnom kraju mjesne zajednice Voljevac. Naselje Crkvice, poznato i kao Pidre, smješteno uz gornji tok rijeke Vrbas, predstavlja pravu oazu prirode. Kroz samo naselje teče Vranički “Potok”, dodatno obogaćujući njegov šarm.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, Crkvice broje 175 stanovnika, a svi su islamske vjeroispovijesti. Nalazi se na 890 metara nadmorske visine, udaljeno 17 km od Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Centralno mjesto zauzima džamija, izgrađena 1964. godine uz doprinos stanovništva i iz susjednih mjesta. U proteklom periodu, džamija je prošla kroz renovaciju, pružajući vjernicima prikladan prostor za molitvu.

U Pidrama obitavaju četiri prezimena, pri čemu je najbrojnije prezime Pidro, dok se ostala prezimena sastoje od Šijaka, Lipotaka i Sofića. Unatoč broju stanovnika, mnogi su se doselili u razne gradove širom Bosne i Hercegovine, te u inozemstvo poput Austrije, Švicarske, Njemačke, itd.

Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom, stočarstvom te skupljanjem ljekovitog bilja s planina poput Vranice, Luke, Zec Planine, Gunjače i Sikire. Fascinantno je da, iako je Crkvice malo mjesto, broji visokoobrazovane pojedince, među kojima su doktori, pravnici, profesori, agronomi, oficiri, kriminalisti, itd. Svakako da je sve njih profesija odvela daleko od Pidra, ali oni nikada ne zaboravljaju svoje porijeklo.

Svilići, poznati i kao Filani, su selo smješteno uz granicu s Pidrama. Sa površinom od 8,51 km2 i 158 stanovnika prema zadnjem popisu, također čini dio ove prirodne idile. Asfaltirani put dug 16 km povezuje ovo selo s centrom općine. Kao i u Pidrama, stanovništvo se bavi poljoprivredom, stočarstvom, te ljeti uživa u prirodnim ljepotama skupljajući ljekobilje.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti