31.3 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 20. Juna 2024.

Vranica – gornjovakufsko blago

prokoskoPlanina Vranica se nalazi se na razvođu između rijeka Vrbasa i Bosne. Najviši vrh zove se Nadkrstac i ima nadmorsku visinu 2112 m. Ova planina je prepuna endemičnih biljaka, što predstavlja naučni izazov za mnoge istraživače prirode. 

To je pitoma planina, sa dosta pašnjaka i površinskih voda. Rijeka Vrbas izvire na Vranici, tačnije ispod dijela koji se naziva Zec planina. U njoj se nalazi Prokoško jezero, koje je neizostavni sadržaj naših izleta.
Prokoško jezero je locirano na planini Vranici na prostoru između Debelog brda (1858 m), Glavičice (1691 m), Trbevića i Ćosa (1864 m). Jezero leži na nadmorskoj visini od 1635 m. Dužina jezera je 426 m, a maksimalna širina 191,3 m. 

Površina jezera iznosi 48.000 m2 a maksimalna dubina jezera je 13 m. Prokoško jezero je proglašeno 2005 g. zakonom kao Spomenikom prirode “Prokoško jezero”, kao kategorija zaštićenog područja i njime su utvrđeni: granice obuhvata, zaštićene zone, mjere zaštite, aktivnosti u zaštićenom području, korišćenje prirodnih vrjednosti i upravljanje, kao i kaznene odredbe i nadzor nad primjenom zakona. Granice obuhvata Spomenika prirode definisane su na osnovu elemenata hidrološkog režima vodosnabdjevanja Prokoškog jezera i geološkog sastava terena na kojem je izgrađena jezerska kotlina.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti