3.3 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

Obilježena 17. godišnjica pogibije Tifke i Mute

mutaDanas je obilježena sedamnaesta godišnjica stradanja gornjovakufskih heroja Tifke (Karalić Atifa) i Mute (Đelilhodžić Mustafa). Oni su 3.9.1993 godine dali svoje živote za odbranu Gornjeg Vakufa, a smrt ih je dočekala na području „Ciganskih njiva“.

Obilježavanje ovog tužnog događaja počelo je vjerskim programom na Šehidskom mezarju u Gornjem Vakufu, gdje su „Jasin“ proučili glavni imam Enes ef. Omerović i imam „Gafića – Memića“ džamije Muhamed ef. Pezić.

 

Poslije završenog učenja na Šehidskom mezarju, većina prisutnih se uputila prema mjestu pogibije Tifke i Mute, gdje je i podignuta spomen ploča. Učesnicima marša se obratio Enes ef. Omerović, ratni komandant Dževad Agić, a Tahir Demirović je pročitao dijelove svoga ratnog dnevnika, što je ostavilo poseban dojam na prisutne.

 

Treba istači da  se obilježavanju ovog događaja odazvalo dosta gornjovakuljana, primjetan je bio veliki broj djece i mladih, a  ponovo je, kao i prošle godine,  izostalo  prisustvo načelnika općine i ostalih predstavnika vlasti.

joomplu:125   joomplu:128   joomplu:126   joomplu:134   joomplu:146   joomplu:133   joomplu:144   joomplu:142

Ostatak fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti