4.3 C
Gornji Vakuf
Subota, 27. Aprila 2024.

FOTO: Obilježen “Dan Šehida”

sehidsko

Tradicionalno drugi dan Ramazanskog Bajrama je obilježen kao „Dan Šehida“ u čitavoj Bosni i Hercegovini, pa tako i na području općine Gornji Vakuf.

Obilježavanje ovog jako bitnog dana za Bošnjački narod, počelo je obilaskom svih šehidskih mezarja. U 10:00h se po jako lošem vremenu okupio rekordan broj ljudi na „Centralnom Šehidskom“ mezarju u Gornjem Vakufu. Prisutnima se obratio glavni imam MIZ Gornji Vakuf Enes ef. Omerović.

 

U isto vrijeme su na područjima svih mjesnih zajednica imami poveli svoje džematlije u obilazak šehidskih mezarja, gdje je proučena dova za njihove plemenite duše.

Obilježavanje „ Dana Šehida“ nastavljeno je iza ikindije namaza u Bistrici, gdje je održana centralna svečanost ne samo za područje Gornjeg Vakufa, već i Srednjobosanskog kantona.

Na skupu u Bistrici su bili imami i političari, a porodice šehida su nažalost bile u drugom planu. Skup je više ličio na političku manifestaciju, nego na ono šta mu je trebao biti cilj, a to je podsjećanje na najveće sinove ove zemlje, njihove junačke porodice i dova Allahu da im podari obećanu nagradu.

Ove godine „Dan Šehida“ je u Gornjem Vakufu trajao dva dana, jer je treći dan Bajrama u Ždrimcima otvoreno spomen obilježje šehidima Ždrimaca.

joomplu:164   joomplu:165   joomplu:169   joomplu:171   joomplu:170      joomplu:185   joomplu:191   joomplu:190

Ostatak fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti