9.7 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

U Gornjem Vakufu održana javna tribina na temu zaštite i očuvanja prirodnih resursa u BiH

lozo

U mjesnoj zajednici Privor-Liva, općina Gornji Vakuf-Uskoplje, dana 23.9.2010. godine u 20:00h održana je javna tribina na temu zaštite i očuvanja prirodnih resursa u BiH. Tribini je prisustvovalo preko 300 građana, a gost tribine je bio gosp. Adil Lozo, advokat koji sa svojim advokatskim timom uspješno radi na zaštiti resursa i ljudi koji su ugroženi nesavjesnom i nezakonom gradnjom objekata ratličitih namjena.

 

Advokat Adil Lozo se posebno osvrnuo na resurse vode i šume koji posjeduje općina Gornji Vakuf-Uskoplje, a posebno mjesna zajednica Privor. Godine 2009., kako kaže Lozo, dešavalo se da se na ovim prostorima bespravno i nezakonito gradilo na rijeci Vrbas. Srednjobosanski kanton je u proteklih nekoliko godina davao koncesije za izgradnju mini-hidrocentrala bez znanja građana koji žive na tom kraju. Investitori su gradili objekte bez potrebne dokumentacije, bez riješenih imovinsko-pravnih pitanja, a sve na štetu građana ovog zaboravljenog kraja BiH. Kada su građani izišli na put i tražili svoja prava policija MUP-a SBK ih je brutalno privodila i pisala razne prekršajne prijave, čak su neki dobili i krivične prijave. Mještani su onda putem suda tražili zaštitu svojih prava, i eto, došli do mene, kako kaže gosp. Lozo.

Treba istaći da je advokat Lozo uspješno oborio na sudu rad jedne mini-hidrocentrale, te je prisutnim građanima na licu mjesta predočio presudu Kantonalnog suda u Travniku kojom je zabranjen rad mini-hidrocentrale u ovoj mjesnoj zajednici. Takođe, kazao je da su u toku procesi protiv još nekoliko sličnih objekata izgrađenih na ovom području, a protiv određenih osoba koje su na nepravilan i nezakonit način postupale u postupcima davanja koncesija i drugih akata su podignute krivične prijave. Sve ovo advokat Lozo radi besplatno za građane Privora te nije uzeo nijednu marku za svoj rad. Od jednog od advokata iz njegovog tima smo saznali da su prema advokatskoj tarifi troškovi iznosili i preko 6.000 KM.

joomplu:380   joomplu:381   joomplu:387   joomplu:383

Ostatak fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti