6.9 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

Prva berba u voćnjaku porodice Emrić

jabukeU subotu je naša ekipa posjetila voćnjak porodice Emrić koji se nalazi na području općine Prozor. Kada smo došli zatekli smo porodicu Emrić kako bere jabuke. Čim smo došli vlasnik Alija Emrić nas je proveo kroz voćnjak i rekao nam nešto više o njemu.

„Prije 3,5 godine ja i moja porodica smo odlučili da podignemo ovaj voćnjak. Posadili smo 650 sadnica jabuke. Po savjetu stručnjaka posadili smo pet vrsta jabuka i to dvije rane piros i doscovery, te tri kasne idared, meleroza i green smith. Sađenje je obavljeno tako što smo redove pravili sa četiri metra razmaka, a sadnice u redu na dva metra. Voćnjak je od prvog dana pod nadzorom stručnjaka. Hvala Bogu dočekali smo da nakon 3,5 godine teškog rada izvršimo prvo branje jabuke.“, rekao nam je Alija Emrić.

Problem za radinu porodicu Emrić predstavlja plasman uzgojenih jabuka. Naime, ne postoji organizovani otkup jabuka, kao što je to recimo slučaj sa šljivama i malinama. Oni se ipak nadaju da će se uskoro pojaviti neko ko će vršiti otkup jabuka, kako bi njima bilo lakše, ali kako bi se  i druge porodice stimulisale na uzgoj jabuka.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti