9.7 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

FOTO: Partizansko groblje u Gornjem Vakufu nekad i sad

Danas je 29.11.2010. godine Dan bivše Republike Jugoslavije. U povodu Dana Republike Jugoslavije danas smo posjetili Partizansko groblje u Gornjem Vakufu.

S obzirom da je brdo Glavica na kome je smješteno Partizansko groblje u proteklom ratu bilo ratna linija na kome su bile hrvatske vojne snage, potražili smo pomoć od Enesa Halilovića i Mersada Crnčevića kako bi nam bili vodiči da ne bismo zalutali u minsko polje. Ovom prilikom se i Enesu i Mersadu iskreno zahvaljujemo na saradnji.

Na lokalitetu Glavice sagrađeno je Partizansko groblje za stotinu i jednog poginulog borca u NOB-u u toku Drugog svjetskog rata. Tada je Glavica ograđena masivnom betonsko-željeznom ogradom. Nekad je brdo Glavica bilo centralno mjesto okupljanja stanovnika Gornjeg Vakufa, kako zbog Partizanskog groblja, tako i zbog prelijepog pogleda na grad.

Glavica je poznata iz antičkog (rimskog) perioda. Na tom lokalitetu, gdje je podignuto spomen Partizansko groblje, nešto malo južnije na Šarampovu, na najvišoj tački/koti Glavice, vršena su iskopavanja u rano ljeto 1958. godine pod nadzorom dr. Joze Petrovića. Tada je iskopana ploča od oltara, dosta prahistorijske gradinske keramike, nađeni temelji male crkve.

Podsjetimo se nekih podataka iz Drugog svjetskog rata:

12.7.1942. godine je u bivšoj SFRJ slavljen kao Dan oslobođenja grada. Tada su partizani prvi put zauzeli Gornji Vakuf. U julu 1942. godine u Gornjem Vakufu je boravio i poznati partizanski komandant Sava Kovačević. 

U godini kad se dogodila čuvena Bitka na Neretvi ili Bitka za ranjenike u historijskim zapisima spominje se naš grad. Bitka na Neretvi je vođena od 20. januara pa do 31. marta 1943. godine. U to vrijeme fašističke snage predvođene domaćim izdajicama su udarile na jak otpor partizana u Gornjem Vakufu gdje su pretrpjeli ogromne gubitke.

Pozivamo vjerne čitaoce da ukoliko imaju neki interesantan podatak vezan za Partizansko groblje da dodaju u komentar ispod teksta.

{joomplucat:55 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti