10.5 C
Gornji Vakuf
Utorak, 23. Aprila 2024.

FOTO/VIDEO: Bistrička rika dosegla kritičnu tačku u naselju Bistrica

Vodostaj Bistričke rike u naselju Bistrica u općini Gornji Vakuf je dostigao kritičnu granicu i prijeti da se svakog trenutka izlije iz svoga korita. Stanovnici ovog pitomog naselja sa zebnjom pogledaju u nebo u nadi da će kiša prestati da pada.

Kiša koja već danima ne prestaje da pada je prouzročila i prve probleme na području općine Gornji Vakuf. Najkritičnije je u naselju Bistrica, gdje neuređeno korito Bistričke rike ne može da akumulira svu vodu, koja se na nekim dijelovima već izlila, a prijeti da ponovo potopi sve što se nalazi uz njen tok.

Pored Bistriče rike problem stanovnicima Bistrice predstavljaju i potoci koji prolaze kroz njihove bašče i već su se izlili. Pored toga, veliki broj podzemnih voda sprečava upijanje kišnice, tako da su potopljeni mnogi podrumi u kućama. U razgovoru sa lokalnim stanovništvom saznali smo da nivo vode u podrumima prelazi 50 cm i da je trenutno u Bistrici teško pronaći kuću u kojoj voda barem malo nije potopila podrum.

Dodatni strah predstavljaju najave iz Federalnog hidrometeorološkog  zavoda da će kiša padati i večeras a posebno sutra ujutro. Prestanak padavina se očekuje sutra u kasnim popodnevnim satima.

Neizvjesna noć je pred stanovništvom Bistrice, jer ako se Rika izlije, bit će ugroženi ljudski životi i imanja.

Ekipa portala gornjivakuf-x.com nastavlja sa praćenjem situacije u Bistrici i ovim putem se zahvaljuje Abazović Ilijazu na nesebičnoj pomoći u obilasku kritičnih zona.

{joomplucat:57 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti