3.4 C
Gornji Vakuf
Srijeda, 24. Aprila 2024.

FOTO: Parkiranje automobila na zabranjenim površinama

Gornji Vakuf već duže vrijeme ima problema sa prostorom za parkiranje automobila. Naime, dugo godina nije sagrađen niti jedan novi parking, a broj motornih vozila se iz dana u dan povećava.

Vozači su pronašli rješenje u parkiranju na svakom mjestu u gradu gdje vide slobodnog prostora. Međutim, takvo ponašanje nije rješenje za postojeći problem parking prostora u Gornjem Vakufu.

Na više lokaliteta u gradu su postavljeni znakovi „zabrane zaustavljanja i parkiranja“, ali to naši sugrađani jednostavno ignorišu. Vozači automobila parkiraju auta gdje god stignu, bilo da se radi o trotoaru, zelenim površinama, dvosmjernim ulicama ili mjestima gdje postoji znak zabrane parkiranja. Napokon je odlučila da djeluje i PS Gornji Vakuf – Uskoplje, te su u sedmici koja je na izmaku napisali više prekršajnih prijava za nepoštivanje saobraćajnih znakova. Kazna za ovaj prekršaj je 40 KM.

Podsjećamo na zakonsku odredbu koja reguliše ovu problematiku. Prema Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini član 130. stav (4) „Učesnici u saobraćaju dužni su pridržavati se ograničenja, zabrana i obaveza izraženih pomoću postavljenih saobraćajnih znakova“. Prema istom zakonu sankcija za ne pridržavanje ove odredbe je izrečena u članu 238. stav (1), tačka 36. „Novčanom kaznom u iznosu od 40,00 KM kaznit će se  za prekršaj:  učesnik u saobraćaju koji se ne pridržava ograničenja, zabrana ili obaveza izraženih pomoću postavljenih saobraćajnih znakova, osim  saobraćajnih znakova ograničenja brzine (član 130. stav (4)).

{joomplucat:67 limit=8|columns=4|ordering=random}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti