11.4 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 28. Marta 2024.

FOTO: Osamnaest godina od pogibije heroja Mahale i Gornjeg Vakufa

U organizaciji Udruženja boraca „Branioci grada“ Gornji Vakuf danas je organizovan pohod na brdo Krč u sjećanje na petnaest poginulih heroja Mahale, Gornjeg Vakufa i Bosne i Hercegovine.

Povorka od nekih osamdeset gornjevakufljana je krenula ispred „Gafića – Memića“ džamije. Prvo se zaustavila na Centralnom Šehidskom mezarju, gdje je Muhamed ef. Pezić održao kraći govor i proučio fatihu pred duše Šehida Gornjeg Vakufa.

Nakon zadržavanja na Šehidskom mezarju, povorka predvođena predsjednikom Udruženja boraca „Branioci grada“ Eminom Kicom, nastavila je svoj put do Krča preko Uševičke staze.

Na lokalitetu Krča kraći govor je održao ratni komandant Tahir Demirović. On je evocirao uspomene iz ratnih dana i podsjetio sve prisutne kakav pakao su na ovom području preživljavali vojnici Armije BiH. Naglasio je da je odbrana Krča, Releja, Seoca i Ciganskih njiva iznad Mahale bila presudna za odbranu Gornjeg Vakufa. Vojnici Mahale su sami, bez ičije pomoći planirali i organizovali odbranu ovih ratnih kota. Glavni štab Armije BiH u Gornjem Vakufu je u početku vršio opstrukcije ovih akcija vojnika Mahale zbog navodnog prekida sukoba sa HVO i HV.

Demirović se dalje prisjetio kako su sa 18. na 19. januar 1993. godine vođene teške bitke sa pripadnicima HVO i HV za kotu Relej. U tim borbama živote su izgubila četiri branioca. Siloviti napadi su se nastavili 22.januara 1993. godine kada su živote izgubila 4 branioca na lokalitetu Seoca, te sedam branioca na Krču i jedan pripadnik Civilne zaštite. U svega četiri dana Mahala i Gornji Vakuf su ostali bez 15 najhrabrijih boraca ali su i dali jasnu poruku HVO-u i HV-u da su se za kućni toprak spremni braniti do posljednje kapi krvi.

Ovo je spisak poginulih branioca čija imena treba da ostanu zapisana zlatnim slovima na svakom komadiću papira što ih ovaj grad i država imaju:

Relej (18.1.1993.)
Arman Cvijetić (Jajce)
Adem Kirlić
Hadžiabulić Zahid (Baraba)

Seoci (22.1.1993.)
Demirović Ismet
Elezović Jasmin
Brica Nadir
Mršić Kemal

Krč (22.1.1993.)
Arapović Emir
Arapović Hasan
Arnautović Smajl
Demirović Salih
Redžić Muhamed
Hrelja Nazif
Hodžić Ibrahim
Ribić Edhem (Civilna zaštita)

{joomplucat:89 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti