16.3 C
Gornji Vakuf
Srijeda, 12. Juna 2024.

FOTO: Štrajk upozorenja zaposlenih u MSŠ “Gornji Vakuf”

Štrajku upozorenja zaposlenih u srednjim školama u Srednjobosanskom kantonu pridružili su se i zaposleni u Mješovitoj srednjoj školi „Gornji Vakuf“ u Gornjem Vakufu – Uskoplju. Štrajk upozorenja je trajao jedan školski sat, i to do 10:00 do 10:45 h.

Razlozi za stupanje u štrajk upozorenja su neprihvatanje osnovnih zahtjeva i prijedloga ovog sindikata prilikom kreiranja i usvajanja nacrta kantonalnog budžeta za ovu godinu, jednostrano kršenje odredbi važećeg Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja za područje Srednjobosanskog kantona, kao i ostalih zakonskih i podzakonskih propisa, te odbijanje zahtjeva za pregovore sa Sindikatom.

Sindikat zahtijeva da se plate i ostale naknade zaposlenih u srednjem obrazovanju na području Srednjobosanskog kantona ne umanjuju, zahtijevaju obavezno planiranje pet posto sredstava u ovogodišnjem kantonalnom budžetu za izvršenje pravosnažnih sudskih presuda iz ranijeg perioda za sve zaposlene, obavezno planiranje sredstava za usklađivanje osnovice za obračun plata od najmanje pet posto u odnosu na sadašnju neadekvatnu vrijednost osnovice od 459,22KM.

{joomplucat:119 limit=8|columns=4|ordering=random}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti