13.9 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 25. Jula 2024.

Sindikat državnih službenika i namještenika SBK prijeti štrajkovima

Sindikalne organizacije MUP-a, kantonalnih organa uprave i pravosudnih institucija SBK/KSB upozoravaju pobjedničke političke stranke na našem Kantonu da neusvajanjem budžeta SBK/KSB za 2011. godinu dovode u pitanje egzistenciju svih korisnika budžeta.

Odluka o privremenom finansiranju koju je donijela Skupština SBK/KSB istekla je 31. marta 2011. godine, i ukoliko se budžet ne donese svi korisnici budžeta ostače bez plaće, i naknada za topli obrok i naknada za prevoz za mart mjesec 2011. godine koji su već trebali biti isplaćeni. Podsjećamo parlamentarne stranke da ovim još više otežavaju egzistencije budžetskih korisnika, posebno policajaca i namještenika čija su primanja 30% manja od prosječne federalne plaće.

Sve zakonske pretpostavke za donošenjem budžeta postoje, jer je nakon skupštinske rasprave o nacrtu budžeta i iznesenih amandmana, Vlada SBK/KSB utvrdila prijedlog budžeta još 16. marta 2011. godine.

Postavlja se pitanje zašto Skupština SBK/KSB nije zakazana i budžet usvojen. Sindikati smatraju odgovornima sve političke stranke koje participiraju u zakonodavnoj vlasti, i pozivamo da hitno zakažu Skupštinu i usvoje budžet.

Članovima Sindikata je jasno da se namjerno odugovlači sa donošenjem budžeta, jer očito služi za političke kalkulacije u dogovorima oko formiranja Vlade SBK/KSB. Žao nam je što u Vladi SBK/KSB nema više od osam ministarskih mjesta i jedne premijerske stolice pa da svi zadovolje svoje apetite. Egzistencije budžetskih korisnika i njihovih porodica ne smiju biti žrtve političkih igara u SBK/KSB, jer nema nikakve zakonske prepreke da se budžet donese, s obzirom da njegovo donošenje nije uvjetovano formiranjem nove Vlade.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti