14.6 C
Gornji Vakuf
Petak, 03. Maja 2024.

FOTO: Nadgrobni spomenici – nišani na području Gornjeg Vakufa

Jedan narod, jednu državu, jednu regiju autentičnom čini jezik, kultura, arhitektura, običaji, tradicija, spomenici. Za očuvanje identiteta, danas nam je najpotrebnije kulturno-historijsko blago, prema kojem mi ne posvećujemo skoro nikakvu pažnju. Ono svjedoči o našim predcima, o narodima koji su tu živjeli.

Kulturno-historijsko blago smo naslijedili od naših predaka i trebamo ga ostaviti budućim generacijama.

Muslimanski nadgrobni spomenici čine brojnu i vrlo vrijednu vrstu spomenika orijentalne arhitekture u Bosni i Hercegovini. To su najčešće snježno bijeli kameni nišani ili bašluci, potom kameni oklopi, kubure i mnogovrsni mauzoleji ili tzv. turbeta. Ljepota tih spomenika ogleda se uglavnom u dotjeranim oblicima, klesarskoj tehnici i širokoj i bujnoj kombinatorici ornamenta.

Muslimanska groblja su oduvijek bila smještena u samim sredinama naseobina.

Arhitekt Josef Pospišli u članku o muslimanskim grobljima kaže : “Pojedini spomenici čine se na prvi pogled tako slični, da čovjek pomisli, kako su jednaki… Tek kad ih izbliza promotrimo, otkrivamo razlike, koje su upravo tolike, da oni svi zajedno ne budu dosadno jednolični.

Nišani su kameni stupci različitih veličina i oblika. Obično po dva njih obilježavaju grob, jedan više glave, a drugi niže nogu, na grobu često stoje sami ili sa santračem i duguljastim tesancima, koji prave rub groba u obliku četverokuta. Prednji nišan ili bašluk je uvijek malo veći od zadnjeg.

Kamen od kojeg su naši nišani klesani, bio je najčešće vapnenac, siga ili aragonit i adezitin tuf zelene boje. Pored ovih se ponekad pojavljuju i glaukonitski lapor, zeleni diabaz i makedonski bijeli mramor.

Nišani se djela na tzv. muške, ženske i dječije nišane. Muški su u obliku četverokutne ili osmokutne prizme, dok su ženski nišani redovito plosnati.

Tri epohe u razvoju oblika bosanskih nišana: doba feth, tj. prve godine turske imperije u BiH, zatim kasniji vijekovi (16-18 st.) kada se turska vladavina potpuno ustalila, i prošlo stoljeće, u kojem su i reforme dale novi oblik i nišanima.

Dekor mnogih nišana upotpunjuju i natpisi na arapskom pismu.

Stanje nišana na područja Gornjeg Vakufa je u dosta lošem stanju, neki su povaljani, neki su zarasli, neki su pod zemljom. Također i zub vremena je učinio svoje.

Ovim tekstom želim dati doprinos u afirmaciji i zaštiti nišana na području GornjoVrbaske regije.

{joomplucat:163 limit=12|columns=6|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti