3.4 C
Gornji Vakuf
Utorak, 16. Aprila 2024.

Svi učenici u SBK od utorka ponovo u školskim klupama

O izmjenama koje su uvrštene u protokol sindikalne organizacije u školama izjasnit će se do ponedjeljka do 12 sati. Isti dan, do 14 sati, Vlada SBK trebala bi biti upoznata sa stavom sindikalnih organizacija.

Predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK) i Sindikata prosvjete razgovarali su više sati o privremenom odgađanju štrajka zbog kojeg je 5. maja prekinuta nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Kantona. Ukoliko sve bude po dogovoru nastava bi ponovo trebalo da počne u utorak, 17. maja.

Zajednički protokol obavezuje kantonalnu Vladu da pristupi izradi rebalansa ovogodišnjeg budžeta i da ga dostavi u skupštinsku proceduru u roku od 100 dana od dana zaključivanja protokola. Rebalans budžeta za ovu godinu biće izvršen tako da sredstva namijenjena za plate i naknade zaposlenih budžetskih korisnika budu raspoređena u jednakom procentualnom iznosu za sve budžetske korisnike.

Vlada se obavezala da će u okviru rebalansa budžeta obezbijediti pet odsto iz sredstava namijenjenih za eventualno povećanje plata i naknada koja će biti usmjerena za izmirenje obaveza po osnovu potraživanja nastalih iz pravosnažnih sudskih presuda.

Predviđeno je i da kantonalno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i sindikati obrazovanja najkasnije do 1. avgusta zaključe poseban protokol o saradnji kojim će biti regulisana izrada podzakonske regulative iz nadležnosti ovog ministarstva.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Muhamed Pajić rekao je da je za sada moguć samo privremeni prekid štrajka, jer će protest zapravo biti prekinut tek kada kantonalna Vlada izvrši rebalans budžeta.

“Sindikati nisu u potpunosti zadovoljni, ali jesu zadovoljni činjenicom da su se vratili u poziciju budžeta, jer će eventualno povećanje plata biti ravnomjerno raspoređeno svim budžetskim korisnicima”, dodao je Pajić.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti