2.3 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

FOTO: Tijesno odbijen prijedlog o povećanju paušala Vijećnicima

Na danas održanoj sjednici Općinskog vijeća Gornji Vakuf – Uskoplje, koja je trajala više od četiri sata, odbijen je Prijedlog o povećanju paušala Vijećnicima i usvojen Prijedlog o povećanju plaća zaposlenima u Općini.

Nakon usvajanja Dnevnog reda i Zapisnika sa prošle sjednice, Vijećnici su usvojili Prostorni plan općine Gornji Vakuf – Uskoplje za period od 2010. do 2020. Godine.

Nakon ove veoma bitne odluke, na dnevni red su došli izvještaji javnih preduzeća za prošlu godinu i plan rada za tekuću. Sa 18 glasova ZA i jednim protiv, usvojen je izvještaj o radu JKP ‘Vik’ uz obavezu da se Vijećnicima podnese izvještaj o labaratorijskim analizama kvalitete vode u Gornjem Vakufu – Uskoplju.

Jednoglasno je prihvaćen izvještaj o radu JKP ‘Radovina’ i ovo preduzeće je dobilo pohvalo kao jedno od najboljih u prošloj godini.

Iz izvještaja o radu JP ‘Veterinarska stanica’ Gornji Vakuf – Uskoplje, Vijećnici, ali i cjelokupna javnost je upoznata sa poražavajućom činjenicom da diplomirani veterinar ima plaću samo 360 KM.

Sa druge strane iz Izvještaja o radu JU ‘Dom zdravlja’ saznali smo da su uposlenici u ovoj ustanovi jedni od najbolje plaćenih u SBK.

Izvještaj o radu JU ‘Apoteke’ Gornji Vakuf – Uskoplje nam je otkrio da se ova ustanova nalazi na ivici finansijskog kolapsa, te je Vijeće zadužilo Upravni odbor i direktoricu da preduzmu sve s ciljem spašavanja JU ‘Apoteke’ Gornji Vakuf – Uskoplje, te za šest mjeseci podnesu izvještaj o preduzetim radnjama. Inače, direktorica ove ustanove ima plaću od 1600 KM.

Nakon silnih izvještaja, na Dnevni red su došle i dvije najzanimljivije tačke, plaće uposlenika u Općini i paušali Vijećnika.

Prijedlog Odluke o plaćama i naknadama izabranim dužnosnicima, državnim službenicima i namještenicima u općinskoj upravi Gornji Vakuf – Uskoplje je usvojen sa 18 glasova ZA i jednim suzdržanim. Ovaj prijedlog obuhvata usklađivanje plaća u općinskoj upravi sa Zakonom o plaćama FBiH. Ovom Odlukom općinski načelnik će imat plaću 2 376 KM, predsjednik Vijeća 1 214 KM, zaposlenici sa VSS od 986 KM, sa VŠS 818 KM, te sa SSS 712 KM.

Prava bura digla se oko Prijedloga o povećanju paušala Vijećnicima sa 200 KM na 250 KM. Edin Glamočak ispred kluba SBiH, podržan Naserom Karaumostafićem ispred kluba SDP-a tražio je da paušal bude 300 KM, s tim da se smanji izdvajanje političkim strankama sa 350 KM na 300 KM, što nije prihvaćeno.

ZA Prijedlog o povećanju Paušala sa 200 KM na 250 KM glasalo je 11 Vijećnika, 6 Vijećnika je bilo protiv, a jedan suzdržan. Treba napomenuti da su za odbijanje ovakvog Prijedloga svoj glas protiv dali i Vijećnici iz drugih političkih stranaka, a ne samo SBiH i SDP.

{joomplucat:174 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti