7 C
Gornji Vakuf
Subota, 20. Aprila 2024.

SBK prihvatio plaćanje zaostalih dugovanja Studentskom centru Sarajevo

Jednoglasna podrška u rješavanju dugogodišnjih problema oko finansiranja studentskog smještaja u sarajevskim domovima data je na jučerašnjem sastanku održanom u Sarajevu.

U prisustvu predstavnika federalnog i kantonalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Univerziteta Sarajevo, JU Studentskog centra Sarajevo i studenata, doneseni su zaključci koji će pomoći prevazilaženju nagomilanih problema u ovoj oblasti. Svi su bili jedinstveni da se mora riješiti smještaj i ishrana studenata iz Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona i dugovanja prema JU Studentskom centru Sarajevo, koja su prešla 1,5 miliona KM i potražuju se sudskim putem.

Ministar obrazovanja SBK-a Senad Selimović je ovom prilikom obećao da u narednoj školskoj godini neće biti diskriminacije studenata iz ovog kantona i da će se kroz dogovor riješiti problemi njihovog smještaja i izmiriti obaveze prema Studentskom centru kako više ni jedan ovaj student ne bi morao napuštati studiranje.

Dogovoreno je da se odabir studenata na predstojećem konkursu za smještaj u sarajevskim studentskim domovima mora obaviti po jedinstvenim kriterijima koje će poštovati svi kantoni, ali će oni važiti i za ostale studentske domove u Federaciji. Također, najavljeno je pokretanje aktivnosti oko donošenja zakona o studentskom standardu, kojim bi se konačno regulisala ova pitanja.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti