3.3 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

Održan sastanak u vezi osnivanja regionalne deponije na Rudniku uglja ‘Gračanica’

Delegacija koju su činili predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Općinski načelnik općine Gornji Vakuf – Uskoplje Sead Čaušević, došli su posjetiti direktora Mustafu Mangića i obići lokaciju Rudnika uglja «Gračanica» d.d. sa ciljem rješavanja problematike odlaganja otpada na regionalnom nivou.

Na sastanku su iznesena mišljenja i eventualni koraci koji bi se trebali preduzeti kako bi se zainteresovane strane, a prije svih direktor Mangić upoznali sa problemom rješavanja regionalne deponije.

Naime, općina Gornji Vakuf – Uskoplje je prva započela aktivnost oko izbora lokacije regionalne deponije, te nakon usvojenog izvještaja Komisije za iznalaženje rješenja za sanitarnu deponiju komunalnog otpada na području Gornjeg Vakufa – Uskoplje, kao najbolju lokaciju izabrala Rudnik uglja «Gračanica». Ovu ideju su podržale i susjedne općine i to Bugojno, Donji Vakuf i Jajce.

Nakon obilaska eksploatacionog područja Rudnika uglja «Gračanica» predstavnici Federalnih ministarstava i općine Gornji Vakuf – Uskoplje su imali zajednički stav a to je da se treba ova aktivnost intenzivirati i uraditi potrebne studije kako bi se na najbolji način riješilo odlaganje otpada ove četiri općine.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti