0.4 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 18. Aprila 2024.

FOTO: 100 godina rada Vatrogasnog društva Gornji Vakuf – Uskoplje

Ove godine navršava se 100 godina od osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornji Vakuf-Uskoplje. Tim povodom smo odlučili da napravimo jednu kratku reportažu o ovom društvu koje slavi velikih 100 godina postojanja i rada.

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Gornji Vakuf-Uskoplje osnovano je 1911. godine. Tokom stoljetne historije postojanja ovo društvo i njegovi članovi nesebično obavljaju ovu humanu dužnost. Za vršenje ovih časnih i plemenitih dužnosti potrebna je velika svijest i osjećaj ljubavi prema svom narodu i bližnjem u nevolji. Za rad u ovoj službi potrebno je posvetiti mnogo slobodnog i radnog vremena, izlagati svoje tijelo i danju i noću, biti stalno u pripravnosti i čekati poziv za uzbunu ma gdje bili, žrtvovati svoje zdravlje, uložiti maksimum zdravlja i snage pa čak i svoj život.

DVD Gornji Vakuf-Uskoplje ima ukupno dvanaest članova od kojih su pet profesionalci. Sufinansiranje ovog društva vrši se većim dijelom iz budžeta općine.

U 100 proteklih godina kao članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva smjenjivale su se generacije i generacije, a koji su razvijajući vatrogastvo dali sopstveni doprinos svome gradu i društvenoj zajednici. Mnogi od njih su u ovoj humanoj i opasnoj djelatnosti posvetili čitav svoj radni vijek, a neki i životni vijek. Društvo je preživjelo tri rata, a u svakom su nesebično pomagali stanovništvo, vojsku, učestvovali u čišćenju ratom razorenih objekata, gasili objekte, dovozili vodu za piće, i sl.

U novijoj historiji ovog društva vrijedno je napomenuti učešće ovih hrabrih ljudi u gašenju požara većih razmjera u tvornici namještaja u Bugojnu, zatim požar u Rodiću, požar u galvanizaciji u Saraj komercu, šumski požar većih razmjera u predjelu Vranice mjesto Uložnica 1987. godine, i sl.

Zgrada u kojoj egzistira ovo društvo napravljena je 1985. godine. Trenutno raspolažu sa tri motorna vozila, od kojih su dva navalna vozila marke FAP sa cisternama za vodu i jedan kombi marke TAM. Društvo je kroz stoljetnu tradiciju dobilo mnoga priznanja i pohvale za svoj rad.

Ovom prilikom se iskreno zahvaljujemo komandiru DVD Gornji Vakuf-Uskoplje gospodinu Mirsadu Hadžaiabuliću koji nas je toplo primio i podijelio sa nama ove informacije.

{joomplucat:198 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija nastalih prija rata i danas pogledajte u GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti