3.4 C
Gornji Vakuf
Srijeda, 24. Aprila 2024.

FOTO: Obilježena godišnjica terorističkog napada u Bugojnu

U povodu godišnjice terorističkog napada na PS Bugojno i sjećanja na žrtve tog gnusnog čina, u parku u neposrednoj blizini mjesta stradanja otvorena je spomen ploča, položeno cvijeće i održan prigodan program uz obraćanje vodećih ljudi Federacije, Kantona i Općine.

27.06.2010. godine na dan velikog muslimanskog skupa na Ajvatovici u susjednom Pruscu, u ranim jutarnjim satima eksplodirala je bomba razorne moći postavljena uz samu zgradu PS Bugojno. Tom prilikom život je izgubio policajac Tarik Ljubuškić, a teško je povrijeđena njegova kolegica Edina Hindić.

Za ovaj teroristički čin pred Sudom BiH vodi se postupak protiv Harisa Čauševića zvanog Oks, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića, te njihovih pomagača.

Današnji program počeo je prigodnim recitalom članova dramskog društva „FEDRA“ iz Bugojna.

Prisutnim Bugojancima i njihovim gostima prvo se obratio Ministar unutrašnjih poslova SBK Slavko Sikirić koji je poručio da se bugojanska nesreća ne smije ponoviti nigdje i nikom.

Direktor Federalne uprave policije, gospodin Dragan Lukač je podsjetio kako je na svakom dijelu Bosne i Hercegovine proliveno dovoljno krvi i da nam nova zla ne trebaju. Jasno je poručio da će odgovorni za ovo djelo, kao i druga djela protiv zakona odgovarati pred nadležnim sudovima. U cilju borbe protiv terorizma i organizovanog kirminala u Travniku je otvoren Terenski ured Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. „Napad na policiju je napad na državu BiH. Svako ko podigne ruku na ovu državu će da ostane bez te ruke“ – rekao je Lukač.

Premijer SBK Tahir Lendo je poručio da će Bugojno i SBK ustrajati u borbi za demokratiju i ravnopravnost.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš je rekao da je teroristički napad na PS Bugojno kukavički i podmuklo izveden, kao i svako drugo krivično djelo. „Tarik Ljubuškić će 1. jula posthumno biti odlikovan najvećim priznanjem, medaljom za hrabrost“ – rekao je ministar Kurteš.

Par riječi okupljenima su uputili i predstavnici općine Bugojno. Prvo je Predsjednik OV Bugojno Ante Visković rekao da Tarik nikad neće biti zaboravljen. Načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić je izrazio nevjericu da se takvo šta dogodilo u pitomom gradu Bugojnu.

Potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić je u svom emotivnom govoru rekao: „Ovaj spomenik neće vratiti oca, sina, supruga, Tarika Ljubuškića, ali je materijalizacija naše borbe protiv zla, na kojoj nikad nećemo posustati“.

Na kraju je dovu uzvišenom Allahu dž.š. uputio Muftija Travnički Nusret ef. Avdibegović i podsjetio da samo Bog daje i oduzima život, a onaj ko ubije jednog nedužnog čovjeka je jednak onom ko pobije čitav svijet.

Spomen ploču su otkrila i cvijeće položila djeca i supruga rahmetli Tarika Ljubuškića.

{joomplucat:214 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti