11.7 C
Gornji Vakuf
Ponedjeljak, 27. Maja 2024.

FOTO/VIDEO: Ispraćaj bajraka iz Gornjeg Vakufa na Ajvatovicu

Danas je poslije klanjanja podne namaza, oko 14:00 sati na Centralnom šehidskom mezarju u Gornjem Vakufu obavljen ispraćaj bajraka i bajraktara na dovište Ajvatovica u Pruscu.

Na put prema Pruscu iz Gornjeg Vakufa je krenulo pet bajraktara koji će sutra, nedjelja 26.06.2011. godine, nositi bajrake svojih džemata do stijene na Ajvatovici gdje je Ajvaz-dedo klanjao 40 sabaha da dobije Allahovu dž.š. milost za Prusac.

Ove godine divljenje po spremnosti i uloženom trudu u bajrak izazvali su bajraci iz džemata Bistrica i iz džemata Hrasnica. Bajrak za džemat Bistrica nosi Subašić Rafid, za Hrasnicu Hopić Mirzet, za Gornju Mahalu Demirović Nihad, za Vrse Puljarga Adis i za džemat Boljkovac Alić Mehmed.

Nakon proučene dove uz tekbire bajraktari su sa Centralnog šehidskog mezarja u Gornjem Vakufu krenuli put Prusca.

Povorka gornovakufljana koja je ispratila bajrake do Ajvatovice je brojala gotovo 50 automobila i preko 150 ljudi. Bajraci su predani u džamiju u Pruscu, a sutra u 7:30 h bajraktari će ih preuzeti i nositi do Ajvaz-dedine stijene.

Pored ovih pet bajraka, sa područja MIZ Gornji Vakuf, put Ajvatovice su otišli i bajraci iz džemata Grnica, Bojska i Dražev Dolac, ali zbog udaljenosti oni nisu dolazili na Centralno šehidsko mezarje u Gornjem Vakufu.

{joomplucat:215 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti