3.3 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

FOTO: Pohod na planinu Prenj

Nakon što smo posjetili planinske ljepotice Bjelašnicu i Vlašić, ekipa web portala gornjivakuf-x.com u nedjelju 26.06.2011. godine pohodila je i planinu Prenj, kako je u narodu nazivaju „Bosanski Himalaji“.

Povod je bio obilježavanje devetnaest godina od evakuacije stanovništva iz bjelopoljske kotline u mjesto Idbar, preko planine Prenj. Marš „Putem spasa Rošca-Idbar 2011. godina“ je organizovalo „Udruženja građana Podgorani“ iz Mostara, a učešće u maršu je uzelo oko stotinjak građana.

Okupljanje učesnika marša upriličeno je ujutro u pet sati kod džamije u Podgoranima, odakle su se učesnici prevezli kamionima do planine Rošca, početne tačke marša. Odmah na početku marša učesnike je dočekao jak vjetar koji je veoma otežavao put za učesnike. Marširajući put Zelene glave najvećeg vrha planine Prenj, učesnici su prepješačili Štirni dol, Duboki dol, Prevorac, Razdolje, Živu kamenicu, Velušu, Kapilicu i Veline bare.

Po veoma teškom i kamenitom putu učesnici marša su u podnevnim satima stigli na prevoj i raskrižje puteva prema Zelenoj glavi, Tisovici i Bijelim vodama. Odmorivši se ispod Zelene glave, marš je nastavljen spuštanjem prema dolini Tisovice. Prije nateže relacije, spuštanje niz Zmijanac, upriličeno je klanjanje podne namaza u dolini Tisovice, da bi nakon kraćeg odmora put bio nastavljen. Zmijanac kao što mu sam naziv govori bio je najopasniji dio marša. Međutim, učesnici se nisu predali i uspješno su obavili i ovaj dio puta. Mjesto Idbar bila ja krajnja tačka ovog marša, gdje je organizovana večera za sve učesnike, a negdje oko 22h učesnici su autobusima krenuli put Mostara.

Ovom prilikom ekipa web portala gornjivakuf-x.com se iskreno zahvaljuje UG Podgorani na pozivu i na lijepom druženju.

{joomplucat:218 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti