24.2 C
Gornji Vakuf
Nedjelja, 14. Aprila 2024.

FOTO: Bilo nekad pa se sada spominje

Makljen, bilo je to nekada nezaobilazno mjesto svakog 4. jula u godini. Sjećali su se građani Jugoslavije čuvenih herojskih borbi partizana protiv fašističkog okupatora. Danas, dvadeset godina od raspada Jugoslavije, na Makljenu su ostale samo betonske konstrukcije od spomenika, tragovi izletišta, zarasle staze, gdje su se svakog 4.jula okupljali narodi Jugoslavije i veselili uz pjesmu.

Spomenik na Makljenu je izgrađen 1978. godine. To je monumentalni spomenik koji je podignut u znak sjećanja na Bitku za ranjenike, a autor je akademik Boško Kućanski. Prošle godine Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika ovaj spomenik je stavila na Listu nacionalnih spomenika u BiH.

Danas je taj planinski prevoj koji se nalazi između Gornjeg Vakufa i Prozora zaboravljen.

Spomenik koji je napravljen u znak žrtava u II svjetskom ratu, miniran je 2000 godine i za taj čin niko nije odgovarao.

Spomenik je po nekima imao oblik Titove šake, a po nekim oblik baklje. Bez obzira na sve,on je podsjećao na čuvenu Bitku na Neretvi ili Bitku za ranjenike u kojoj su mnogi izginuli u borbi sa talijanima, četnicima i ustašama. Sjetimo se i one Titove naredbe “Prozor noćas mora pasti”, koju je uputio Tito kako bi osigurao put za ranjenike.

Sada je na mjestu na kojem je spomenik bio samo ostala konstrukcija od betona i čelika. Nadajmo se da će u skorije vrijeme spomenik na Makljenu biti ponovo izgrađen i da će ponovo okupljati mnoge ljude iz svih krajeva drage nam domovine Bosne i Hercegovine.

{joomplucat:226 limit=8|columns=5}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti