16.3 C
Gornji Vakuf
Srijeda, 12. Juna 2024.

Inzko: Odluka o imenovanju Vlade SBK-a ne može se smatrati usvojenom!

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je pismo predsjedavajućem Skupštine Srednjobosanskog kantona Nikoli Simiću, njegovom zamjeniku Refiku Popariću, kao i predsjednicima skupštinskih klubova naroda i klubova poslanika u kojem od njih zahtjeva da se omogući vladi u odlasku, odnosno u tehničkom mandatu, da nastavi svoje dužnosti sve dok se Ustavni sud Federacije BiH ne očituje o zahtjevu hrvatskih poslanika o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

“Najoštrije vas pozivam da preduzmete neophodne mjere kako bi osigurali da vaš kanton ispoštuje ustavne obaveze. Posebno zahtijevam od vas da omogućite vladi u odlasku da nastavi obavljati svoje dužnosti u skladu sa zakonom, sve dok Ustavni sud FBiH ne donese svoju odluku. Također, od vas tražim da osigurate da kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva kantonalne Skupštine bude predložen i imenovan bez daljnjih odgađanja, te da pokrenete politički dijalog i neophodni kompromis kako bi unaprijedili razgovore o formiranju vlade”, navodi se u pismu koje je danas poslijepodne stiglo u Skupštinu SBK.

Inzko u pismu ističe kako se bilo koja odluka Vlade SBK, koja je imenovana 10. maja, dovodi u pitanje te da se i sama odluka o imenovanju članova Vlade SBK-a ne može smatrati usvojenom niti je mogla stupiti na snagu.

“Na Ustavnom sudu Federacije BiH je da donese odluku o prihvatljivosti i osnovanosti zahtjeva koji mu je podnesen. Međutim, jasno je da dok ne donese odgovarajuću odluku o ovom pitanju, odluka o imenovanju članova Vlade Srednjobosanskog kantona ne može se smatrati usvojenom niti je mogla stupiti na snagu”, navodi Inzko, između ostalog u pismu, napominjući kako je uvjeren da zakonski propisi ne mogu zamijeniti političke pregovore.

“Vjerujem da rješenje ovog spora, kroz kompromis svih strana, predstavlja najbolji mogući put naprijed. U isto vrijeme, obveza je svih stranaka da poštuju Ustav i zakon”, navodi se u pismu koje je Visoki predstavnik u BiH uputio čelnim ljudima Skupštine Srednjobosanskog kantona.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti