7 C
Gornji Vakuf
Petak, 26. Aprila 2024.

FOTO: Bistrička rika

U ovim danima ispunjenim vrućinom, zagušljivim mirisima motora, raznom bukom ne postoji bolje mjesto za opuštanje, druženje pa i osvježenje od najpoznatijeg vakufskog izletišta. Naime, prošle sedmice ekipa web portala gornjivakuf-x.com posjetila je Bistričku riku i uvjerila se u isto.

Bistrička rika je desna pritoka Vrbasa, dužine oko 11 kilometara. Izvire ispod Goletice (pored ribnjaka) na nadmorskoj visini od 879 metara, a ulijeva se u Vrbas u naselju Trnovača na nadmorskoj visini od 644 metara. Pritoke Bistričke rike su Kauš, Klapavice, Poniri, te Veliki i Mali Gusar.

U doba Rimljana iz pijeska ove rijeke ispiralo je se zlato.

Kroz Bistričku riku proteže se regionalni put R-439 Gornji Vakuf-Uskoplje – Novi Travnik.

Predjeli uz Bistričku riku savršeni su za kampovanje, feštu, uživanje, igru i zabavu stoga mnogi ljubitelji prirode, obični izletnici to i koriste. Ovdje provode obavezno prvomajske praznike.

Prije rata na ovom izletištu bio je i dom od kojeg danas postoje samo krhotine.

Tokom pravljenja ove reportaže zatekli smo par turista koji nam pričali o prijeratnom stanju i feštama po dva-tri dana. Tad se u Bistričkoj rici provodio svaki drugi vikend družilo se i pjevalo.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da posjete Bistričku riku jer voda i zrak na ovom mjestu su radost oku i mehlem duši što se po gradovima hrani vazdušnom prašinom.

{joomplucat:237 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti