10.6 C
Gornji Vakuf
Subota, 20. Aprila 2024.

Sloga i Brotnjo obznanili kandidature za titulu

Iako u većini klubova iz drugoligaške konkurencije takmičenje nije započelo, već se mogu nazrijeti bar oni glavni pretendenti za viši rang, koji će sigurno biti u vrhu tabele Lige. Prema svim pokazateljima, vodeća mjesta će zauzimati Sloga (Gornji Vakuf-Uskoplje) i Brotnjo (Čitluk), a hoće li se još neko priključiti, pokazat će vrijeme.

– Ne vjerujem da će ove sezone biti puno klubova koji će imati rezultatski kontinuitet. Brotnjo će biti jače spram posljednje sezone za par imena u igračkom kadru, a što će, mislim, biti dovoljno u borbi za vrh. Imamo snage biti prvi, a za to će nam trebati i dobar start u Ligi, što je vrlo bitno, govori sportski direktor Brotnja Vladimir Vasilj.

Čitlučani su u pripreme za prvenstvo koje započinje 13. avgusta krenuli u petak. Ekipa koju smatraju za glavnog konkurenta, Sloga, još uvijek nije. – Ukoliko budu posloženi kao prošle takmičarske godine, sigurno će biti glavni konkurent. Tu je i Igman za kojeg još ne znam u kakvom su stanju nakon ispadanja iz Prve lige FBiH. S radom smo krenuli na vrijeme, a dobre pripreme u ovoj Ligi mogu značiti prevagu jer malo ekipa ih u ovoj Ligi prođe kako treba, rekao je Vladimir Vasilj.

Dok u Brotnju već intenzivno rade, njihov, vjerovatno, glavni konkurent Sloga čeka godišnju Skupštinu kluba, zakazanu za srijedu.

– U klubu razmišljamo o prelasku u Srednjobosanski kanton jer smo nezadovoljni tretmanom u Drugoj ligi FBiH Jug, gdje su drugi klubovi često bili favorizirani, a mi par puta drastično pokradeni. Razmatrat ćemo mogućnost takmičenja u Drugoj ligi FBiH Centar, rekao je trener Sloge Ibrahim Zukanović.

I iduće sezone će Sloga, međutim, imati jednake ciljeve u prvenstvu.

– Nastojat ćemo kvalitetom i u okviru fair play igre pokušati domoći se prvog mjesta. Nije nam to prioritet, nećemo po svaku cijenu težiti ulasku u viši rang, ali ćemo dati sve od sebe za to. Želimo unaprijediti školu nogometa, izvesti mlade igrače i podići uslove za rad na viši nivo, kaže Zukanović.

Za konkurente u idućoj sezoni Zukanović je izdvojio nekoliko timova.

– I prošle sezone je već bilo nekoliko solidnih ekipa, a u idućoj očekujem da će uz nas o plasmanu u Prvu ligu FBiH odlučivati Igman, Brotnjo i Troglav, izjavio je Ibrahim Zukanović.

Uz osvrt na prethodne sezone kada je, prema njegovom mišljenju, Sloga u borbi za prvo mjesto bila oštećena, Ibrahim Zukanović se osvrnuo i na druge probleme bh. nogometa, posebno ukazujući na sistem omladinskih takmičenja.

– Ne razumijem ljude koji vode naš nogomet i omladinska prvenstva su zatvorili u okvir regija. Kako objasniti djeci smisao natjecanja kada se ne mogu sastajati s vršnjacima iz drugih dijelova zemlje? Kako ih motivisati ako znaju da ih prvo mjesto nigdje ne vodi? To nema veze sa svrhom sporta, prokomentarisao je Zukanović.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti