11.5 C
Gornji Vakuf
Utorak, 23. Aprila 2024.

Gornji Vakuf-Uskoplje: Akcija prikupljanja knjiga počinje 15. avgusta

Akcija prikupljanja knjiga za biblioteku Omladinskog centra Gornji Vakuf-Uskoplje bit će organizovana od 15. augusta do 1. septembra pod pokroviteljstvom potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića.

U akciji će učestvovati više nevladinih organizacija iz Mostara, Tuzle, Zenice i Sarajeva, saopćeno je iz Pudarićevog kabineta.

Simboličnim darivanjem 200 knjiga, od kojih 100 za Uskoplje i 100 za Gornji Vakuf iz privatne biblioteke potpredsjednika Pudarića, 15. augusta će u Gornjem Vakufu-Uskoplju zvanično početi akcija prikupljanja knjiga.

Gornji Vakuf-Uskoplje jedan je od gradova u kojem je podijeljeno školstvo po nacionalnoj osnovi i koji zbog brojnih političkih previranja ni danas nema gradsku biblioteku.

Omladinski centar koji je preuzeo tu ulogu danas ima skroman fond koji uglavnom ovisi o volji dobrih ljudi. Centar je mjesto gdje se okuplja omladina koja ne želi biti žrtva bilo kakvih nacionalnih podjela, te kroz brojne aktivnosti gradi toleranciju i prijateljstvo.

Nove knjige koje će biti prikupljene akcijom značit će im mnogo, posebno zbog činjenice da će se prvi put na policama naći novi naslovi za lektiru, stručne knjige, beletristika i brojna druga literatura.

“Da je ovdje lektira, odnosno nedostatak knjiga zaista objektivan problem, govori i primjer da na Salingerovog “Lovca u žitu”, za samo jedan primjerak te knjige kojim biblioteka raspolaže, školarci čekaju u redu za čitanje”, navodi se u saopćenju.

Cilj je da se zajedničkim angažmanom svih stanovnika FBiH i pojedinih izdavačkih kuća prikupi što više knjiga za biblioteku Omladinskog centra G. Vakuf-Uskoplje.

U narednih 18 dana u Tuzli, Mostaru, Sarajevu, Zenici i Gornjem Vakufu-Uskoplju bit će postavljeni punktovi za prikupljanje knjiga.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti